Liceul Betel din Oradea a fost inscris in „Competitia Euroscoala”, un concurs international pentru licee
Educatie

Liceul Betel din Oradea a fost inscris in „Competitia Euroscoala”, un concurs international pentru licee

Vineri, 27.09.2019, Liceul Teologic Penticostal ″Betel″ Oradea a avut parte de un moment de sărbătoare şi de excepţie, şi anume, înscrierea în competiția Euroscola – un concurs național pentru licee – derulat de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Ediţia din acest an a concursului Euroscola se desfăşoară sub titlul generic ″Educaţia schimbă vieţi″. De altfel, Nelson Mandela spunea că ″Educaţia este cea mai puternică armă ce poate fi folosită pentru a schimba lumea″. Pornind de la această idee, echipa de proiect din cadrul liceului nostru şi-a ales ca motto ″Şcoala te face mare!″, iar ca titlu pentru proiect ″Repatriot: rădăcini şi aripi″, un titlu simbolic şi extrem de sugestiv pentru parcursul personal şi profesional al personalităţii alese.

Aşadar, echipa de proiect intrată în competiţie este formată din 24 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a şi coordonată de prof. Otilia Bota și prof. Alexandra Martin.

În ce priveşte obiectivele acestui proiect, elevii au identificat la nivel local, un tânăr antreprenor care a reuşit să aibă un parcurs demn şi frumos în viaţă prin educaţie. În ce priveşte campania de promovare a acestei personalităţi, elevii vor desfăşura activităţi în care vor sublinia rolul educaţiei în parcursul personal şi profesional al acesteia, precum şi contribuţia sa la bunăstarea comunităţii locale, judeţene, naţionale, internaţionale. Ca obiective specifice, se vor urmări promovarea culturii antreprenoriale, exersarea abilităţilor antreprenoriale şi dezvoltarea aptitudinilor de muncă, promovarea activităţilor de educaţie nonformală, stimularea potenţialului creativ al elevilor, dezvoltarea conceptului de educaţie financiară.

Scopul concursului este de a valorifica experiențele elevilor acumulate în cadrul acestui demers și de a contribui astfel la conștientizarea rolului educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și asigurarea prosperității economice durabile, prin conceperea și implementarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității.

Până la data de 24 octombrie 2019, echipele participante îşi vor depune proiectele la BIPE România. Echipele câştigătoare vor participa, anul viitor, la Ziua Euroscola, eveniment organizat la Strasbourg şi care reunește, anual,  aproximativ 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Programul Euroscola a fost creat de Parlamentul European pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a învăța despre modul de viață, despre viziunile și așteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii.

Lansarea oficială a proiectului a avut loc în sala de festivități a liceului. La evenimentul ″REPATRIOT: RADACINI SI ARIPI″ au fost prezenți în jur de 100 de elevi, d-l. prof. Onesim Cozma, directorul liceului, d-l prof. Iuliu Centea, pastor coordonator al liceului, d-na prof. Ligia Centea, coordonator de proiecte şi programe educative, d-na Adina Glodean, în calitate de reprezentant al Comitetului de părinţi, d-l Vlad Sarca şi echipa de proiect.

Pentru început, doamna prof. Otilia Bota a vorbit despre implicarea liceului în acest proiect național în context internațional EUROSCOLA și modul de desfășurare al acestuia, după care l-a prezentat pe invitatul de onoare, d-l Vlad Sarca, figura centrală a proiectului ″Repatriot – rădăcini şi aripi″ (un repatriat, de altfel şi membru în echipa RePatriot – proiect al fundaţiei Romanian Business Leaders – RBL) şi, totodată, sursa de inspiraţie a elevilor din echipa de proiect. Acesta a vorbit despre parcursul său profesional, subliniind rolul educaţiei  permanente în atingerea succesului personal, el însuşi fiind un model de perfecţionare continuă.

După această prezentare, conducerea liceului împreună cu reprezentantul Comitetului de părinţi, au adresat câteva gânduri frumoase legate de acest proiect, (implementat în premieră, de altfel, în cadrul liceului nostru), dar şi mesaje de susţinere, pentru ca, la final, acest proiect să fie încununat de satisfacții și reușite pe măsura efortului depus.

În încheiere, d-na prof. Otilia Bota, în calitate de coordonator de proiect, a mulţumit tuturor celor prezenţi subliniind, încă o data, cât de preţioasă este educaţia.

În după-amiaza aceleiaşi zile, elevii din echipa de proiect i-au luat un scurt interviu lui Vlad Sarca, personalitatea pentru care au optat în derularea acestui proiect şi care a acceptat să le fie aproape în această călătorie.

Ne găsiți și pe Google News