Lecturi Școlare Intergrate în Teatrul de Animație, proiect ce vine în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social, și etnic
Cultura

Lecturi Școlare Intergrate în Teatrul de Animație, proiect ce vine în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social, și etnic

Asociația Teatrul de Copii anunță oficial lansarea proiectului Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) , în cadrul sesiunii I/2020 a proiectelor culturale, aria Educație prin Cultură.

Proiectul Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație își propune să vină în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social, și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi perfomative după romanul Moromeții de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A. Proiectul se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria.

Obiectivele proiectului nostru sunt: promovarea egalității de șanse la educație; promovarea toleranței și diversității prin incluziune; suscitarea interesului spre lectură; facilitarea accesului la mesajul operei literare studiate prin adaptarea limbajului teatral la stilul de receptare cu care publicul tânăr este obișnuit; promovarea artei teatrale ca metodă informală de educație.

Activitățile principale ale proiectului nostru sunt: realizarea dramatizării după romanul Moromeții de către studenții masteranzi ai specializării Dramaturgie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; realizarea unor obiecte specifice teatrului de animație și a unor elemente de decor de către studenții specializării Scenografie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; susținerea unui workshop cu minori instituționalizați,  în vederea realizării unui scurt performance filmat pe tema tradițiilor românești așa cum se regăsesc ele în Moromeții, moment artistic care va fi introdus prin intermediul videoproiecției în lectura performativă.  Workshopul va fi susținut de trainerul Nora Tiu, actriță și lect. univ. dr. în cadrul Universității Oradea.  Pentru realizarea lecturii performative cooptăm șapte actori profesioniști ai Teatrului Regina Maria, alături de regizoarea Oana Leahu, prof. univ. dr. în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș, și de muzicienii Ovidiu Iloc și Andrada Ciupeiu care vor susține performance-ul prin muzică live.

Premiera va avea loc în luna mai, în Oradea, urmând ca în lunile mai și iunie deplasări în localitățile: Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), Gyula (Ungaria). Toate reprezentațiile vor fi oferite gratuit elevilor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuții vor fi diseminate produsele proiectului: broșuri cu dramatizarea romanului Moromeții, tipărite la Editura Universității de Arte Târgu Mureș și DVD-uri cu secvențe din spectacol. Acestea vor fi împărțite profesorilor prezenți, cu scopul de a le oferi un suport didactic informal care poate fi folosit la catedră.

Ne bucurăm să avem alături de noi în acest proiect partenerii: Universitatea de Arte din Târgu Mureș; Teatrul Regina Maria Oradea; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor; Casa de Cultură Marghita, Primăria Orașului Aleșd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicoale Bălcescu din Gyula.

Ne găsiți și pe Google News