Klaus Iohannis: Dupa 15 mai vom putea iesi afara fara declarartie dar utilizand masca in spatiile inchise
Stiri Oradea

Klaus Iohannis: Dupa 15 mai vom putea iesi afara fara declarartie dar utilizand masca in spatiile inchise

Intr-o declartie de presa, sustinuta la Cotroceni, presedintele Iohannis a anuntat ca dupa 15 mai romanii vor putea iesi din case, fara declaratie, insa in spatiile inchise (ex: magazin, transportul in comun) vor avea obligatia de a purta masca.

„Vom putea sa ne deplasam fara sa declaram in prealabil”, a notat Iohannis, dar si ca „Multe restrangeri raman: interdictiile pentru adunari, manifetsari, evenimente, etc” si ca „Pas cu pas, vom incerca sa intram, in normalitate.”

De asemenea, Iohannis a anuntat ca va exista un plan de relaxare, care va fi comunicat in curand populatiei. De asemenea presedintele a insistat sa puncteze ca pana pe 15 mai restrictiile raman active.

O activitate extrem de importantă este activitatea școlară și chiar în această după-amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente.

interlink.ro

În paralel, se lucrează la o analiză și la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai.

Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea.

Deci, va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicțiile impuse de autorități vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.

Răspunderea fiecăruia va deveni mai mare pentru toți, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecțiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei și noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacționăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.

Pe parcurs, cum vom avea noi date, vom comunica public acest lucru.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News