Interviu cu bihoreanul Prof. Dr. Nicolae Suciu, unul dintre cei mai reputati doctori ginecologi din tara
Diverse

Interviu cu bihoreanul Prof. Dr. Nicolae Suciu, unul dintre cei mai reputati doctori ginecologi din tara

Interviu in exclusivitate oferit infoOradea.ro, de catre Prof. Dr. Nicolae Suciu, managerul Clinicii de Obstretica si Ginecologie ,,Polizu” Bucuresti, un bihorean plecat din locurile natale “sa faca ceva in viata

L-am intalnit la cabinetul particular al dansului, un om blajin cu parul nins de vreme, un om delicat si extrem de politicos. L-am intrebat, inainte de interviu, de ce vrea sa intre in aceasta lupta, stiindu-se deja ca va candida la Alegerile Parlamentare, din 11 decembrie? Mi-a raspuns, cu determinare si seriozitate: Imi iubesc locurile natale, ma mandresc cu ele si cred ca a venit momentul sa dau bihorenilor mei, macar o farama din ce mi-a dat mie viata.

INTREBARE: Domnule Prof. Dr. Nicolae Suciu, ce anume va leaga sau ce aveti in comun cu Bihorul?

Prof. Dr. Nicolae Suciu: M-am nascut, nu demult, in urma cu 62 de ani(zambind), pe meleagurile mirifice pentru mine si pentru multi altii, ale vaii Crisul Repede, de ce repede?! poate pentru imprima un ritm de mers in viata. Satul meu natal, Cacuciul Nou, este o comunitate mica, aproape 200 numere de case, unde au trait, traiesc si vor trai in buna intelegere si armonie, inca 1000 de ani, romanii si maghiarii.

Satele din jur sunt comunitati romanesti, asa ca in copilarie si apoi prieteniile noastre nu faceau diferenta etnica. Scoalaprofesorul-suciu-nicolae primara am facut-o in satul meu, care, in acest moment, imi aduce aminte de invatatoarea mea, Dna. Invatatoare Florica Blaj, care, alaturi de parintii si fratii mei, m-a pregatit pentru “aventura vietii”. Apoi am urmat pregatirea scolara la Butan “Liceul de Cultura Generala”, cum i se spunea la Alesd. In anii de liceu am invatat ca trebuie “sa invat” ca sa fiu cineva, spre un “pic” de multumire pentru Mamica mea, care mi-a oferit atat de multe. Apoi am invatat sa fac sport ca sa fiu sanatos si sa muncesc, contribuind, la nevoile familiei. Am amintiri frumoase de atunci si multi dintre cei cunoscuti mi-au devenit prieteni sau pilde de urmat.

Am urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca dupa examenul de admitere, pe care l-am trecut cu media 9.06, fara meditatii. In anul 5, pentru rezulate bune la invatatura am luat ‘Bursa Republican” , destul de substantiala financiar pentru acele vremuri. In 4 ani, deci dupa anul 3, am lucrat ca asistent medical si ca si ghid la BTT, pentru a ne sustine la scoala, caci Taticul Nostru a murit cand aveam 9 ani. In 2 veri, pe langa practica de vara pe care nu am neglijat-o am lucrat ca ospatar la “Strandul cu valuri” din Baile 1 Mai.

In ultimul an de facultate m-am casatorit, cu Ioana, colega de promotie, o ardeleanca minunata. Impreuna avem 2 copii Ruxandra-Ioana si Ioan-Dumitru; Fiica mai mare, casatorita, are si ea 2 copii, care pentru noi sunt 2 nepoti adorabili, Daria-Maria si Nicolae-Ioan .

Fac o mentionne speciala, Ruxandra, mica fiind, cand i se adresa cineva cu apelativul “domnisoara” se supara si spunea ca ea nu este domnisoara ci BIHOREANCA!

Am urmat, prin concurs, toate treptele academice, de la asistent universitar (initial benevol 5 ani la Anatomie) la Profesor Universitar, iar profesional, de la medic specialist primar si apoi Doctor in Medicina.

INTREBARE: Ce este leadership-ul in Medicina si daca va regasiti intr-o asfel de ipostaza, dle. Prof. Dr. Suciu Nicolae?!

Prof. Dr. Nicolae Suciu: Leadership-ul este o trasatura inaltatoare care atesta calitati de conducator si polarizator de fapte, la care sa adere comunitatile umane, academice sau laice, care sa consoneze in atingerea unor idealuri proprii umane. Poate mai mult ca in orice profesie, in medicina, munca in echipa si spiritul de competitie, bazat pe reale valori umane si achizitii tehnologice de ultima ora, trebuie sa serveasca semenilor sau, pe cat posibil, sa previzioneze evolutii nefavorabile a starii de bine, iar de aici diminuarea efectelor nedorite prin actiuni profilactice.

In acest spirit provocator, pe care l-am castigat si completat cu multa truda profesionala de perfectionare in profesie, de la maestri mei sau prin achizitii proprii, dar si din schimburile de experienta la Universitati de prestigiu cum ar fi: Yale University, University of Glasgow, Kyorin University din Japonia, etc, mi-am construit o imagine adaptata si inspirata din realitatile nationale, pe care am dorit sa o dezvolt si sa raspund prin standarde ridicate, nevoilor in crestere a sanatatii familiilor.

Am ocupat din anul 2010, prin concurs, postul de Manager General al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu”, din Bucuresti.

Din la acel moment, intrucat Institutul este for metodologic si promotor al politicilor de sanatate pentru mama si copil al Ministerului Sanatatii, am fost implicat in elaborarea, evaluarea si implementarea politicilor de sanatate specifice, monitorizand mortalitatea materna, tendintele demografice si calitatea ingrijirilor de sanatate. In aceasta calitate am constatat tendinta ingrijoratoare de scadere a natalitatii la nivel regional si national, care, asociata migratiei populatiei tinere motivata economic creeaza probleme socio-economice severe, atat pe termen scurt cat si in persectiva.

Implicarea mea politica este motivata de nevoia unei reforme sustinute structurale a sistemului sanitar, pentru a asigura conditii de ingrijire la standarde cat mai inalte. Este nevoie sa se inteleaga ca sistemul public de sanatate trebuie sa fie capabil sa acorde fiecarui pacient, in nevoie, tratamentul adecvat, rezolvarea urgentelor in unitati specializate, cu o buna coordonare a fiecarui element al acestui sistem, indiferent ca e vorba de un spital universitar sau de unul orasenesc.

Ca presedinte a Societatii Romane a Obstetricienilor si Ginecologilor am fost si sunt preocupat de promovarea politicilor nationale de educatie medicala continua a medicilor specialisti, de aderare a acestora la practica minim invaziva, cu achizitii tehnologice pe masura si de screening pentru cancerele genito-mamare, patologie ce ne situeaza, din pacate, pe un loc nefericit in randul statelor europene.

dr-suciu-nicolae-polizuTot din acest punct de vedere am militat pentru luarea in evidenta a tuturor gravidelor, inca din primul trimestru de sarcina (in primele 14 saptamani), pentru efectuarea de analize si evaluari de predictie sau preventie, in special pentru diminuarea sarcinilor la adolescente, pentru controale de specialitate, pentru comorbiditati asociate sarcinii (diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arteriala. etc.) precum si pentru intocmirea unor registre nationale pentru anomalii si nasteri premature (insotite, de multe ori, de tulburari de auz, vedere sau cognitie )

O solutie complementara la eforturile nationale, pentru multe dintre lipsurile sistemului de sanatate, ar fi posibilitatea de accesare a fondurilor Europene destinate acestui sector, in special pentru spitale regionale. Pentru aceasta este foarte important sa existe un nucleu specializat in cadrul Ministerului Sanatatii care sa sprijine profesionist eforturile managerilor de spitale prin acordarea de consultanta si sprijin logistic.

Am reusit, prin concurs, sa obtin o finantare nerambursabila, din fonduri europene, pentru primul Centru de Excelenta in Medicina Materno-Fetala din Romania. Acest centru, inaugurat pe 8 Martie 2016 in cadrul INSCM “Alessandrescu-Rusescu”, pe langa ingrijirile de ultra specializare – interventii intrauterine in sarcina, acordate oricarei gravide ce necesita acest tip de tratament, urmareste dezvotarea cercetarii in domeniu precum si elaborarea si coordonarea unei retele nationale de screening prenatal, cu detectarea precoce si posibil corectarea anomaliilor fetale antenatal, iar uneori investigatii periconceptionale .

INTREBARE: De ce calea politicii, dle. Nicolae Suciu, stiindu-se faptul ca veti candida la Alegerile Parlamentare din 11 decembrie ?!

Prof. Dr. Nicolae Suciu: O imbinare fericita intre climatul politic favorabil si expertiza profesionala ar da chezasie faptelor de “insanatosire” a sistemului de sanatate, care trebuie sa acorde atentie sporita familiei si in primul rand Mamei si Copiilor.

Trebuie regandit rolul “cheie” pe care reteaua medicilor de familie il joaca in acordarea si mentinerea starii de sanatate a populatiei si promovarea mai activa a programelor de educatie sanitara, completarea acesteia unde se impune si continua perfectionare a acesteia, ca raspuns la nevoile populatiei arondate si pe baza medicinei pe dovezi.

Sanatatea este conditia esentiala atat la nivel de individ cat si de societate, pentru a putea spera la o evolutie fireasca umana si imbunatatirea performantelor economice si cresterea calitatii vietii.

INTREBARE: Cat de liberala este profesia medicala ?

Prof. Dr. Nicolae Suciu: Medicina este o imbinare fericita intre Arta si Stiinta, avand in centrul preocuparilor ei sanatatea umana, care este conditia esentiala atat la nivel de individ, cat si de societate, fiind cea mai liberala profesie!