Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a luat măsuri pentru fluidizarea traficului de călători la frontiera de vest
Comunicate de presa

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a luat măsuri pentru fluidizarea traficului de călători la frontiera de vest

În această perioadă se înregistrează o creştere a valorilor de trafic pe sensul de ieşire din ţară, sens în care Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a luat măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi fluent în toate punctele de trecere,

  •  Traficul de călători prin punctele de trecere a frontierei a crescut în acest an, pe perioada sezonului estival, cu aproximativ 33% faţă de perioada similară a anului trecut,
  •  În continuare se menţin măsurile de supraveghere sporită a frontierei de stat, la frontiera cu Republica Ungaria, în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale.

 Sfârşitul lunii august coincide cu încheierea perioadei de vacanţă, petrecută în România, atât de cetăţenii români, care lucrează în străinătate cât şi de străinii, veniţi să viziteze ţara noastră, fapt ce determină o creştere a traficului de călători la frontierele României.

În această perioadă cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei sunt cele de pe frontiera de vest, la graniţa cu Ungaria, în condiţiile în care mulţi dintre românii care au venit în concediu în ţară se întorc în statele europene unde muncesc.

Pe frontiera de vest sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei, în care sunt deschise 37 de fluxuri de ieşire din ţară. Cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac, fapt pentru care recomandăm utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.

De asemenea, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.

Menţionăm că, impreună cu poliţia rutieră, în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, conducătorii auto vor fi anunţaţi despre posibilităţile de utilizare a unor puncte alternative de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă, în baza planului comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, aprobat de ministrul Petre Tobă.

Statistica:

În perioada sezonului estival (01.06-15.08.2016), frontiera de vest a fost tranzitată de aproximativ 4 milioane persoane. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au trecut frontiera peste 3  milioane persoane, fiind înregistrată o creştere cu 33% a traficului de călători.

În ceea ce priveşte punctele de frontieră, cel mai tranzitat punct pe partea de vest,  a fost  P.T.F. Nădlac II, cu peste 1,7 milioane persoane şi P.T.F. Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 1,3 milioane persoane.

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea , în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere ale frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.  

Recomandări:

Poliţia de Frontieră Română recomandă, în continuare, participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Totodată recomandam consultarea aplicatiei informatice privind timpii de asteptare la trecerea frontierei, pe care o gasiti pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News