Inconstienta! O padure de langa Budureasa la un pas de a fi mistuita de focul pus de localnici pentru a arde miristea
Stiri Bihor

Inconstienta! O padure de langa Budureasa la un pas de a fi mistuita de focul pus de localnici pentru a arde miristea

noriel.ro

Din păcate, în pofida regulilor și măsurilor transmise constant de pompierii militari și a legislației în vigoare, care interzice arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, bihorenii continuă să incendieze terenurile în vederea igienizării acestora, punând în pericol gospodării și păduri.

Astfel, în perioada 20-22 aprilie a.c., la nivelul județului Bihor s-au produs 8 incendii de vegetație uscată, care s-au manifestat pe o suprafață totală de peste 40 de hectare.

În cursul zilei de miercuri, 22 aprilie a.c., pompierii militari din cadrul Stației Săcueni și al Secției Beiuș, precum și membrii Serviciului Privat pentru Situații de Urgență OMV Petrom Suplacu de Barcău au intervenit pentru stingerea a patru astfel de incendii, produse în Ciocaia, Budureasa și Suplacu de Barcău. Evenimentele menționate s-au soldat cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de circa 19 hectare de terenuri virane și pășuni comunale, flăcările afectând totodată, arbori și litiera unei păduri din Budureasa. Pompierii militari beiușeni și reprezentanții Ocolului Silvic prezenți la fața locului au reușit să împiedice propagarea incendiului la întreaga pădure, limitând pagubele la 12 copaci.

decathlon.ro
Incendiile de vegetație uscată se pot solda cu consecințe grave!

          Anual, în această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor intervin pentru stingerea unui număr mare de incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.

          Nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, plantaţii, păduri, căi de circulaţie, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile a  generat în unele situaţii, pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

          În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte atât cetăţenilor, cât şi instituţiilor şi operatorilor economici, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

 

          Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;

– Permis de lucru cu focul.

          Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

          Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri “nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

          De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

 

          Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 

  1. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  2. b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;
  3. c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  4. d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  5. e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  6. f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  7. g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

 

          Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii  şi  să  nu  afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

        În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

        Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

         Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.

        Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, asfalt, bitum, ulei etc..