Incepand din acest an Guvernul a marit taxele pentru depozitarea deseurilor
Informatii utile

Incepand din acest an Guvernul a marit taxele pentru depozitarea deseurilor

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local de azi, 9 ianuarie 2017 s-a aprobat mecanismul de percepere a taxei reglementate de O.U.G nr. 196/2005 privind fondul de mediu pentru deşeurile inerte şi nepericuloase.

Astfel, s-a aprobat cuantumul taxei percepute în anul 2017 de către Eco Bihor S.R, administratorul Depozitului Ecologic de Deşeuri, adiţional faţă de tarifele de depozitare încasate pentru deşeurile generate în Oradea, în vederea achitării taxei pentru depozitarea finală a deşeurilor inerte şi nepericuloase, plătibilă către Fondul de Mediu, la valoarea de 62,11 lei/tonă+TVA.

Cum se explică creşterea taxei de depozitare a deşeurilor la deponee

„Aşa cum ştiţi, Guvernul României nu a mai amânat aplicarea legislaţiei, aşa cum s-a făcut în anii anteriori, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare taxa de depozitare a deşeurilor la deponeele din toată România”, a explicat primarul Ilie Bolojan motivul creşterii acestei taxe. „Ar fi fost bine ca toate aceste măsuri să fie adoptate acum 2 – 3 ani de zile, să fi existat o pregătire, pentru că primul efect al acestei taxe va fi faptul că, treptat, ea se va reflecta în tariful care se percepe la consumatorul final, adică fie la cetăţeanul persoană fizică, fie la firmele care generează deşeuri. Având în vedere că din cele aproximativ 120.000 tone de deşeuri care se depozitează într-un an de zile la deponeu, cca 60.000 tone ajung în final să fie depozitate efectiv, pentru că diferenţa se sortează şi se valorifică într-o formă sau alta, taxa de depozitare se percepe doar pentru cele cca 60.000 de tone care se depozitează efectiv. Această taxă, care trebuie plătită de operatorul deponeului, respectiv de către Eco Bihor, se percepe pe fiecare tonă celor care depozitează deşeuri acolo: RER, care colectează deşeuri de la două categorii de persoane: persoanele fizice din Oradea, care au acel tarif de aprox 8,4 lei /lună şi de la persoanele juridice din Oradea, care depozitează deşeurile prin intermediul RER sau firmele care îşi duc singure deşeurile la deponeu. În urma calculelor, rezultă o creştere la persoanele fizice de 6 procente, în această creştere intrând şi reducerea de TVA de la 20% la 19%, iar la persoanele juridice care transportă prin RER, creşterea este de peste 90%”.

Cetăţenii trebuie stimulaţi să colecteze selectiv prin introducerea taxării în funcţie de volum

Primarul Ilie Bolojan a subliniat că trebuie luate măsuri pentru ca în procesul de depunere-colectare să fie introdusă tarifarea în funcţie de volum sau greutate.

”Cetăţeanul trebuie să fie stimulat, într-o formă sau alta. Altfel, această taxă, care cel puţin ipotetic are rolul de a încuraja colectarea selectivă, nu va avea nici un fel de finalitate, dacă cetăţeanul nu simte în mod direct că dacă colectează selectiv, plăteşte mai puţin. La acest nivel trebuie să ajungem undeva într-un an-doi”, a completat primarul Ilie Bolojan.

Impactul taxei, diferit la persoanele fizice şi la cele juridice

În cadrul şedinţei de Consiliu Local, Eduard Florea, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, a explicat impactul diferenţiat al acestei taxe. ”Operatorul de salubritate are două tipuri de clienţi: persoane fizice şi persoane juridice.  În cazul persoanor fizice, se plăteşte un fel de abonament în cuantum de 8,40 lei/lună. Pentru ei, impactul apariţiei acestei taxe este de 0,6 lei/lună, o creştere de 6%. În cazul persoanelor juridice, tarifele sunt în lei/tonă, ceea ce înseamnă că acea taxă de 62 de lei pusă pentru haldă se va plăti pentru fiecare tonă generată de către agenţii economici”, a spus Eduard Florea.

În cazul persoanelor juridice, această taxă se adaugă în plus la ceea ce plătesc acestea pentru serviciul de colectare.

Ceea ce este foarte important, este că nici Eco Bihor, nici operatorul de salubritate RER nu reţin nimic din această taxă, banii fiind viraţi integral către Agenţia Fondului de Mediu.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News