Incep lucrarile pentru modernizarea bulevardelor Cantemir si Nufarul. Vezi cum va arata la final (Foto randari)
Stiri Oradea

Incep lucrarile pentru modernizarea bulevardelor Cantemir si Nufarul. Vezi cum va arata la final (Foto randari)

lucrari nufarulLucrările pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir au început azi cu decopertarea pavajului zonei pietonale aflate vizavi de sediul Direcției pentru Agricultură Bihor. Se lucrează pe tronsonul cuprins între str. Arieșului și str. Muntele Găina, urmând fie efectuate săpăturile la cotă pentru realizarea pistei de biciclete și a trotuarului.

Începem azi lucrările la un proiect major pentru Oradea, deoarece acesta prevede reabilitarea unuia dintre cele mai mari și importante bulevarde din oraș, bulevardul Nufărul – Cantemir. Prin acest proiect vom reamenaja carosabilul, urmând să avem o stradă cu patru benzi – două benzi pe sensul de mers, linie de tramvai, spaţiu verde cu un aliniament verde, pistă de biciclete, trotuar şi încă un aliniament verde lângă liniile de tramvai, iar pe partea opusă va rămâne un trotuar şi vor fi locuri de parcare doar paralele cu bordura. Pentru că este un proiect de mare amploare, care va presupune și deranj în trafic, ne cerem scuze orădenilor pentru inconveniente care vor apărea în circulație. Suntem convinși că după finalizarea lucrărilor, orădenii și nu numai vor beneficia de un confort sporit în trafic, coridorul Nufărul – Cantemir având un rol important în transportul de călători, preluând prin relaţia transportului în comun, atât tramvai cât și autobuze, tot traficul de navetiști din Zona Metropolitană și nu numai, spre zonele de servicii, producție sau funcționale”, a precizat primarul Florin Birta.

Contractul de execuție lucrări pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir a fost semnat la finalul lunii noiembrie 2020, finanţarea acestui proiect realizându-se prin fonduri europene, Primăria Oradea având o contribuţie de 3%.

Proiectul intitulat „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spații verzi, intervenții la calea de tramvai și lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului și Dimitrie Cantemir.

Proiectul este amplasat în zona funcțională urbană a municipiului Oradea, strada Nufărului aflându-se pe traseul drumului național DN76 (european E79) Deva-Oradea. Tronsonul din strada Nufărului propus pentru intervenție are o lungime de 1641 m, o cale de tramvai dublă cu lungimea de 1.540 m, cu un carosabil cu câte două benzi de circulație pe sens, iar pe partea dreaptă, pe sensul de intrare în localitate, există spații de parcare, un trotuar variabil de 3 m lățime și de asemenea un spaţiu verde variabil.

Strada Dimitrie Cantemir, amplasată în continuarea străzii Nufărului pe traseul drumului naţional DN76, ajunge până în centrul istoric al municipiului. Tronsonul propus pentru execuţia lucrărilor de intervenţie are o lungime de 1031,16 m, având de asemenea o cale de tramvai dublă cu lungimea de 1022 m, un carosabil cu câte două benzi de circulație pe sens, cu spaţii de parcare în zonele unde configuraţia terenului a permis, cu trotuar variabil și cu spații verzi variabile.

Executantul lucrărilor este asocierea formată din Sc Drumuri Bihor SA – lider de asociere și SC Trameco SA – asociat 1 și Drum Asfalt SRL – asociat 2, iar valoarea contractului este de 50.634.357,12 lei fără TVA.

Perioada de execuție a lucrărilor este de 20 de luni de la emiterea ordinului de începere.

În cadrul proiectului vor fi montați stâlpi inteligenți, astfel tramvaiul va avea acces liber, neîngreunat de circulație și își va putea crește viteza cu până la 30 km/h. Vor fi modernizaţi peste doi kilometri și jumătate de drum şi peste 6 kilometri de trotuar. În plus, vor fi amenajați peste 2 kilometri de piste pentru biciclişti şi 48 de mii de metri pătraţi de spaţiu verde. 

Ne găsiți și pe Google News