Incendii succesive in Oradea pe Corneliu Baba, Ovid Densusianu si Matei Corvin.
Stiri Oradea

Incendii succesive in Oradea pe Corneliu Baba, Ovid Densusianu si Matei Corvin.

În cursul nopții de miercuri spre joi, 18 martie a.c., în jurul orei 02.50, pompierii Detașamentului Detașamentului 2 Oradea au intervenit pe strada Corneliu Baba din municipiu, pentru stingerea unui incendiu produs în curtea unei societăți comerciale al cărei domeniu de activitate îl constituie comerțul cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice.

Incendiul, provocat cel mai probabil, în mod intenționat, s-a soldat cu arderea a 10 cauciucuri.

Miercuri, 17 martie a.c., în jurul orei 15.55, echipajele aceleiași subunități au fost mobilizate pe strada Ovid Densuşianu din Oradea, unde au stins un incendiu produs la conductele tehnologice de distribuție a energiei termice și apei.

În urma incendiului, care a fost lichidat rapid (în circa 10 minute), au ars aproximativ 10 metri liniari izolație conducte și circa 150 de kilograme deșeuri menajere.

interlink.ro

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor

Incendii provocate de coșuri de fum

Miercuri, 17 martie a.c., echipajele Stației de Pompieri Ștei au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe situate pe strada Cuza Vodă din localitate, reușind să limiteze pagubele la circa patru metri pătrați acoperiș și aproximativ 1.5 metri liniari grindă lemn.

Cercetările efectuate au indicat drept cauza probabilă a evenimentului, un coș de fum necurățat de funingine.

În aceeași zi, între orele 18.10-18.35, pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea au acționat pentru stingerea unui incendiu produs, cel mai probabil din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, la podul unei case de pe strada Matei Corvin din municipiu.

Echipajele de pompieri au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la acoperiș și la încăperi, limitând pagubele la circa 15 metri pătrați scândură din structura planșeului.

                                     Mare atenție la coșurile de fum!

Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.

La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. ” Siguranţa NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență.

    Pentru protejarea vieților și bunurilor dumneavoastră, pompierii militari vă adresează rugămintea de a respecta următoarele reguli și măsuri:

  • coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
  • în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
  • coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
  • gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Ne găsești și pe Google News