Inca o finantare europeana pentru Oradea. Va continua procesul de reabilitare a sistemului de termoficare
Stiri Oradea

Inca o finantare europeana pentru Oradea. Va continua procesul de reabilitare a sistemului de termoficare

Azi, 11 aprilie 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și Primăria Municipiului Oradea, în calitate de beneficiar, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – Etapa a IIa”.

Cofinanţarea este realizată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 2020, Axa Prioritară 7 Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate, obiectivul specific 7.1 Creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi distribuţie a energiei termice în oraşele selectate.

Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetic Etapa a II-a” este în valoare de 118.835.009,31 lei din care: 85% reprezintă fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% de la bugetul de stat și 2% de la bugetul local.

Implementarea proiectului vizează dezvoltarea sistemului centralizat de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Oradea și cuprinde reabilitarea integrală a 20,28 km din rețeaua magistrală pentru transportul energiei termice, în vederea asigurării viabilității acestui sistem pe termen lung și reducerea pierderilor de energie termică.

,,Am semnat azi, la Bucureşti, contractul de finanţare din fonduri europene pentru continuarea reabilitării magistralelor de termoficare din Oradea, în vederea reducerii pierderilor din reţelele de transport, în aşa fel încât să avem un sistem de încălzire eficient şi sustenabil pentru orădeni. Valoarea acestei a doua etape a proiectului de reabilitare a termoficării este de peste 20 milioane de euro, fiind primul proiect de investiţii semnat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. Lucrările au început în avans de anul trecut, fiind executate pe cheltuiala fimelor care au câştigat licitaţia. Acestea vor reîncepe lucrările imediat după Paşti, în aşa fel încât să se poată lucra la maximum în perioada de vară. Pregătirea contractelor a început anul trecut. Le mulţumesc colegilor din PMO şi de la Termoficare care s-au implicat în acest proiect, precum şi partenerilor noştri, firmelor de consultanţă şi, nu în ultimul rând, reprezentanţilor Autorităţii de Management a POIM din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, precum și tuturor celor care ne-au sprijinit pe toată durata perioadei de pregătire a aplicației de finanțare și a documentelor aferente acestui proiect”, a spus primarul Ilie Bolojan la semnarea contractului.

loading...