Inca o cladire de patrimoniu din Oradea urmeaza sa fie reabilitata. Lucrarile la Palatul Klobusitzky vor fi gata intr-un an
Stiri Oradea

Inca o cladire de patrimoniu din Oradea urmeaza sa fie reabilitata. Lucrarile la Palatul Klobusitzky vor fi gata intr-un an

noriel.ro

Primăria Oradea prin Directia Patrimoniului Imobiliar începe reabilitarea imobilului situat în Oradea, str. Republicii nr. 31. Momentan se montează schela necesară realizării lucrărilor.

Cunoscut sub numele Palatul Klobusitzky, imobilul aflat, în prezent, într-o stare avansată de degradare, are un amplasament privilegiat, este cap de perspectivă de pe str. Dunării şi marchează începutul zonei pietonale de pe str. Republicii.   

Lucrările sunt executate de asocierea  S.C GLORY RESIDENCE S.R.L & S.C BAM MARIN CONSTRUCT S.R.L.

Valoarea contractului de lucrări este de 760.420,00 lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

decathlon.ro

Degradările faţadelor sunt datorate pe de o parte  lipsei întreţinerii constante a învelitorii şi a burlanelor, care au produs infiltraţii şi desprinderi de tencuială, dar și duratei mari de timp ce s-a scurs de la ultima reparaţie (cel puţin 60-70 ani).

În ceea ce privește parterul, acesta este mai întreţinut datorită deselor schimbări de funcţiuni şi proprietari, dar și aici intervenţii făcute au fost  necorespunzătoate şi neunitare. De asemenea, amplasarea semnalisticii şi a firmelor nu este una corespunzătoare.

Lucrările care se vor executa sunt următoarele:

  1. Reparaţii şi schimbarea învelitorii la întreg imobilul

În repararea învelitorii se va folosi ţiglă solzi de aceleaşi dimensiuni şi culoare ca şi cea originală şi se vor înlocui toate elemente de tablă ale acoperişului, jgheaburile şi burlanele, doliile şi şorţurile de tablă conexe învelitorii.

Dacă pe timpul execuţiei lucrărilor se va constata existenţa unor elemente degardate din structura şarpantei, se vor lua măsuri de consolidare.

Şarpanta va fi ignifugată cu materiale omologate.

Totodată, se vor repara elementele de zidărie de la nivelul podului. Se va verifica integritatea şi stabilitatea elementelor decorative şi a cornişelor care marchează frontoanele centrale, elemente care se pot repara din pod după desfacerea învelitorii.

  1. Reparaţii şi reabilitarea faţadelor dispuse spre străzi

În cadrul lucrărilor se va verifica fiecare ornament în parte, după care în funcție de starea de degradare va fi reparat sau înlocuit. De asemenea, se va desface tencuiala veche, se vor curăța rosturile zidăriei, se va reface tencuiala, dar și vopsitoriile în culorile specificate în proiect.

Cablurile de pe fațadă vor fi îngropate sau, după caz, mascate.  

Tâmplăria neconformă se va înlocui la nivelul parterului, cu tâmplărie nouă. La nivelul etajului pe faţadele dinspre strada Republicii, respectiv Snagovului şi Gh.Dima se va înlocui cu tâmplărie nouă din lemn stratificat şi geam termopan.

Feroneria balcoanelor și portdrapelului se va curața de vopsea, se vor decapa elementele metalice, se vor chitui părțile degradate și se vor slefui în prealabil apoi se vor revopsi cu culoare gri antracit.