IMAGINI TACTILE pentru nevăzători (şi nu numai) la Muzeul Oraşului Oradea
Cultura

IMAGINI TACTILE pentru nevăzători (şi nu numai) la Muzeul Oraşului Oradea

După ce a câştigat Premiul pentru secţiunea Eveniment multimedia în cadrul Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST 2018, expoziţia IMAGINI TACTILE, găzduită între 3 şi 21 octombrie de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, va prezenta publicului o istorie vizuală şi tactilă a ultimilor 100 de ani în România, prin imagini adaptate pentru persoanele cu deficienţe de vedere, corelate cu explicaţii digitale disponibile prin telefonul mobil.

La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a pozelor, prin care se obţin desene stilizate, reliefate apoi pentru a fi “citite” de persoanele nevăzătoare. Astfel, proiectul IMAGINI TACTILE, derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Istorică şi co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pune bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând primul pas pentru a încuraja cultura consumului de imagini în comunitatea nevăzătorilor.

“Expoziția își propune să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de vedere la istoria României din ultima sută de ani, dar nu numai, prin intermediul unor personalități și evenimente caracteristice fiecărei perioade istorice. În prima secțiune a expoziției, vizitatorii vor putea cunoaște principalele personalități și evenimente care au marcat istoria României între 1859 și 1922, cum ar fi Alexandru Ioan Cuza, Regele Carol I, Independența României și Proclamarea României Regat, dar și criza cea mai acută din perioada domniei lui Carol I: răscoala din 1907. Cea de-a doua secțiune, România Mare, conține informații despre regii României, mareșalii Prezan și Averescu, evenimentul încoronării de la Alba Iulia. Parcurgerea imaginilor și textelor care le însoțesc va permite vizitatorilor să cunoască și momentele tragice din istoria României Mari, precum pierderile teritoriale din anul 1940. Biografia regelui Mihai reprezintă poartă spre cea de-a treia secțiune, intitulată România comunistă. Sunt prezentate biografiile liderilor Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, represiunea din prima perioadă a regimului, dizidența anticomunistă, dar și un aspect din viața sportivă a comunismului. Ultima secțiune, România contemporană, pe lângă biografiile președinților și informații despre alegerile României – integrarea euro-atlantică, fenomene caracteristice – corupție, prezintă și unul dintre cele mai importante evenimente sportive din această perioadă prin prisma biografiei lui Gheorghe Hagi.” – Dumitru Lăcătușu, Centrul de Consultanță Istorică

Atât imaginile prezente în expoziţie, cât şi multe altele realizate în cadrul proiectului IMAGINI TACTILE  / “România în imagini – Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire” pot fi descărcate de pe platforma online imaginitactile.ro, pot fi printate şi reliefate prin mijloace la îndemâna fiecăruia (seringă cu aracet, reliefare prin apăsare etc.) pentru a fi folosite de nevăzători fără a fi nevoie de aparatură specială și costisitoare.

Indiferent dacă sunteţi nevăzător sau doriţi să experimentaţi o istorie “spusă altfel”, vă aşteptăm până pe 21 octombrie la Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural.

Facebook Event: http://bit.ly/EventFBImaginiTactileLaOradea

Expoziţia IMAGINI TACTILE 📍 3-21 octombrie 2018 – Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Str. Emanuil Gojdu nr. 39-41, etaj 1, corp B, sala 09

________________________

Proiectul IMAGINI TACTILE  / “România în imagini – Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire” este derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Istorică şi co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

http://www.imaginitactile.ro/
____________________________
Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU) este o organizaţie non-guvernamentală fondată în 2009, ce are ca obiectiv derularea de proiecte în cultură și educație, comunitate, mediu. ADU realizează proiecte pentru nevăzători din 2011, când a inițiat proiectul SIMTE ARTA – expoziții itinerante de tablouri accesibilizate prin reproduceri tactile, descrise în Braille pentru nevăzători.
http://www.procivic.ro
____________________________
Centrul de Consultanță Istorică este un centru privat de cercetare în științele socio-umane, ai cărui membri și colaboratori sunt doctori și cercetători în domeniul istoriei și științelor politice, cu experiență în realizarea de investigații istorice.
http://consultantaistorica.ro