Ilie Bolojan: Vom investi cel putin 6 mil. de euro in crearea de spatii verzi in Oradea (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Vom investi cel putin 6 mil. de euro in crearea de spatii verzi in Oradea (GALERIE FOTO)

Astazi, 23.03.2018, intr-o conferinta de presa, Primarul Oradiei Ilie Bolojan, a anuntat ca, unul dintre obiectivele asumate de Primaria Oradea este acela ca orasul sa devina un plaman verde, astfel incat polurarea sa fie redusa cat mai mult, iar cetatenii sa poata beneficia de cat mai multe parcuri si spatii verzi.

Unul din obiectvele orasului este sa avem spatii verzi in toate cartierele din oras, iar zonele degradate, pe care le avem azi in municipiu, sa fie eliminate treptat si sa fie redate cetatenilor„, a spus Ilie Bolojan,la inceputul conferintei de presa de astazi.

Primaria vizeaza sa intocmeasca proiecte de cel putin 6 milioane de euro, astfel incat cel putin 10 hectare de teren sa fie redate cetatenilor, sub forma de spatii verzi. Primarul a mai explicat ca doreste sa profite de axa de finantare 4.2 POR, prin care se finanteaza zonele degradate si transformarea lor in spatii verzi. Finantarea este in proportie de 95% nerambursabila.

In prezent, la acest proiect lucreaza doua structuri, Directia Tehnica din Primarie si Zona Metropolitana Oradea, cea care pana acum se ocupa doar de proiectele din preajma orasului. 

Aceste proiecte vor fi votate in sedinta Consiliului Local de maine, astfel incat la finalul lunii Mai sa putem solicita finantare, iar din toamna acestui an, practic sa demaram actiunea„, a mai spus Ilie Bolojan.

Primaria Oradea a identificat, in prima faza, cateva locatii, unde se va interveni prin finantarea POR, pentru amenajarea zonelor degradate:

  • Cartierul Veterenailor, zona dintre Calea Santandrei si Peta, unde se construiesc blocurile ANL;
  • Cartierul Soarelui, dinspre Paleu;
  • Cartierul Iosia – Strada Barcaului – coridorul verde Iosia
  • Cartierul Grigorescu
  • Cartierul Nufarul – Zona Ciheiului
  • Zona strazii Ion Bogdan, langa apele romane
  • Zona Silvas, aval de podul Prezan, incluzand si o pista de biciclete

Totusi avem cateva conditionari legate de aceasta axa, noi putem amenaja doar 10% din aceste zone, din totalul investitiei si putem folosi maxim 10% pentru cumpararea de terenuri„, a mai spus Primarul Oradiei, explicand ca marea parte din bani este doar pentru revitalizarea zonelor degradate.

Aceste proiecte se vor implementa în 7 locații din municipiul Oradea, dintre care două au fost prezentate în conferința de presă de azi de directorul ZMO, Adrian Foghiș.

Prima locație se află în Cartierul Soarelui, aflată în zona dinspre localitatea Paleu, unde momentan se află o veche cărămidărie, o groapă abandonată.

A doua zonă este cea din Cartierul Veteranilor, între Calea Sântandrei și Peța, unde se construiesc în prezent blocurile ANL.

În ceea ce privește amenajarea coridorului verde din str. Aurel Covaci în Cartierul Soarelui, directorul Adrian Foghiș a precizat: ”Realizarea acestui parc va reprezenta un factor de accelerare urbană a zonei, în special prin înlăturarea actualei stări de degradare accentuată a suprafeței acestui teren. Prin igienizarea acestei zone și realizarea parcului propus în actualul proiect, întreg orașul va câștiga încă o zonă de plămân verde”.

La această investiție, suprafața construită va reprezenta 3.268 mp, iar spațiile verzi 30.262 mp. Proiectul va avea în vedere realizarea unei zone peisagistice populată cu copaci, amenajarea mai multor locuri dedicate copiilor, alte zone pentru șah și tenis de masă, un teren de baschet, piste de alergare de cca 800 m etc.

Valoarea lucrărilor este de 5.583.061 lei.

În ceea ce privește al doilea proiect, respectiv amenajarea coridorului verde din str. Coriolan Pop în Cartierul Veteranilor, acesta va fi împărțit în trei zone, datorită drumurilor care îl străbat. Parcela cea mai mare va avea 5.847 mp și va fi destinată agrementului activ, fiind desenată cu alei de traversare și de relaxare. Și aici se are în vedere amenajarea de locuri speciale destinate celor mici, amenajarea unor suprafeţe destinate tenisului de masă, șahului, dar și amenajarea  a 16 locuri de relaxare. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.894.375 lei.

 

Ne găsiți și pe Google News