Ilie Bolojan: Vom crea doua noi spatii verzi, in Velenta si in Rogerius, iar Bulevardul Nufarul va fi transformat
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Vom crea doua noi spatii verzi, in Velenta si in Rogerius, iar Bulevardul Nufarul va fi transformat

Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 14 august 2018, o conferință de presă în cadrul căreia a anuntat ca are in vedere realizarea a doua proiecte ce privesc regenerarea urbana si care vizeaza mai multe zone din Oradea

Prin proiectele de regenerare urbană, municipalitatea are în vedere reamenajarea zonelor unde s-a constatat un grad accentuat de degradare, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii zonei.

Până în prezent Primăria Oradea a lucrat în cartierele de blocuri în principal pe câteva componente, cum ar fi amenajarea a aproximativ 2000 de spații de parcare noi în Municipiul Oradea în fiecare an, amenajarea de spații verzi și îngrijirea acestora prin parteneriate cu asociațiile de proprietari și închiderea containerelor de gunoi în incinte.

Am identificat două zone în care vom aplica acest concept de regenerare urbană prin co-urbanizare: în zona fostei piețe Velența, strada Eftimie Murgu, care nu arată bine, și în zona Sovata-Carpați, mai exact în zona străzii Fagului, unde există construcții înghesuite în cartierul de blocuri, pe care, în urma unei proceduri de expropriere pentru regenerare urbană urmează să le preia primăria, iar zonele respective să fie complet amenajate”, a explicat primarul Oradiei.

O noutate în ceea ce privește realizarea acestor proiecte de regenerare urbană este faptul că ele vor fi prezentate comunității locale la întâlnirile care vor avea loc cu locatarii din zonă, fiind definitivate după consultarea acestora. Astfel, în cursul lunii septembrie vor urma întâlniri și prezentări ale acestor proiecte, iar soluțiile care vor fi acceptate de cetățeni vor fi incluse în studiile de fezabilitate. După o perioadă de dezbatere de câteva luni, în ultimele două luni ale anului urmează să fie aprobat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru fiecare locație.

Urmează în această perioadă să fie publicată în Monitorul Oficial și legea pentru exproprierea în vederea regenerării urbane și având și această lege în vigoare vom putea trece la punerea în practică a acestor proiecte. Ne propunem ca în fiecare an Primăria Oradea să realizeze două proiecte de regenerare urbană în cartierele de blocuri”, a adăugat primarul Ilie Bolojan.

Până în toamna acestui an, în zona străzii Milcovului se vor asfalta și străzile care în prezent sunt neasfaltate, vor fi amenajate locuri de parcare, un teren de joacă și un parc pentru cei care locuiesc în zonă.

Proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul Cantemir” are în vedere reabilitarea Bulevardului Nufărul, de la intrarea în Oradea până la Piața Mare, blocul Cicero. Prin acest proiect se vor implementa mai multe măsuri care vor determina creșterea vitezei de deplasare a tramvaielor în paralel cu reducerea emisiilor poluante și asigurarea siguranței circulației.

Trotuarele pe ambele părți ale străzilor Cantemir și Nufărul vor fi lărgite și se vor amenaja piste pentru bicicliști de-a lungul liniei de tramvai. Totodată, spațiul dintre  liniile de tramvai va fi înierbat pe toată această lungime. De asemenea, lângă linia de tramvai se va amenaja o zonă verde cu un aliniament de arbori de talie înaltă. Totodată va fi modernizat și iluminatul public, stâlpii vor fi înlocuiți cu stâlpi inteligenți dotați cu corpuri de iluminat led, camere de supraveghere, wifi, etc.

Cetățenii din zonele respective vor putea trimite observații legate de acest proiect până în a doua jumătate a lunii august.

Ne propunem ca la ședința de Consiliu Local din 31 august să aprobăm indicatorii tehnico-economici ai acestui studiu de fezabilitate, în așa fel încât în perioada următoare să putem depune cererea de finanțare ca acest proiect să fie finanțat din fonduri europene, pe axa de mobilitate. Va fi o undă verde pentru linia de tramvai; cea mai mare parte a trecerilor care sunt astăzi prevăzute peste linia de tramvai vor fi anulate, vor rămâne doar câteva treceri auto, în așa fel încât viteza tramvaiului să crească. De asemenea, banda de lângă bordură va fi dedicată cu prioritate transportului în comun, autobuzelor, care ar urma să se deplaseze cu o viteză mai mare”, a spus primarul Ilie Bolojan la finalul conferinței.

 

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News