Ilie Bolojan: Vom aloca mai multi bani spitalelor pentru achizitia de echipamente medicale
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Vom aloca mai multi bani spitalelor pentru achizitia de echipamente medicale

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi coordonatorul tuturor spitalelor din județ au prezentat azi, 26 martie, într-o declarație de presă transmisă pe Facebook, situația la zi a măsurilor luate în lupta cu epidemia de coronavirus.

Știu că veștile din țară sunt alarmante, dar din fericire în momentul de față Oradea este într-o situație mult mai bună decât restul țării, pentru că achiziția aparatului Real Time PCR pentru testarea pacienților cu coronavirus ne permite să luăm măsuri rapide pentru prevenirea și limitarea extinderii acestei epidemii. De când avem acest aparat, s-au făcut în trei zile mai multe teste pentru bihoreni decât s-au făcut în 3 săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Vă pot informa că 166 de persoane au fost testate până ieri”, a precizat dr. Gheorghe Carp.

Potrivit acestuia, numărul de testări va crește de la o zi la alta. În această săptămână vor fi 100 de testări pe zi, iar de săptămâna viitoare se vor efectua 150 pe zi. Se speră ca în două săptămâni să se ajungă să se efectueze testări la capacitatea maximă a aparatului, care este de 200 de testări/zi.

Vestea bună este că dintre cele 65 de cadre medicale testate, niciun medic sau asistent medical nu este contaminat.

Dr. Carp a menționat că se dorește extinderea testărilor și a precizat faptul că s-a primit undă verde de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a încă unui aparat de testare PCR, dorindu-se ca până la sfârșitul lunii aprilie acesta să fie funcțional.

După cum s-a anunţat anterior, spitalul în care vor fi tratați bolnavii de coronavirus este Spitalul Municipal. Secțiile de aici cu pacienți neinfectați au fost redistribuite la Spitalul Județean, în Staționarul III la Maternitate – copii, Chirurgia pediatrică la Spitalul Județean, iar partea ce ține de Secția de Interne la Spitalul CFR. O altă măsură luată pentru a evita orice contaminare este aceea ca întreg personalul administrativ al Spitalului Municipal să își desfășoare activitatea în sălile de la Orășelul Copiilor, care în prezent este închis.

Pentru o cât mai mare prevenție, am hotărât ca pacienții care se prezintă la UPU  să fie testați cu teste rapide, a căror acuratețe este de 70-75%. Protecția și prevenția  sunt pe primul plan acum, iar în Oradea, prin bunăvoința unor firme din Parcul Industrial, a Fundației Comunitare și a firmei Digitex, am putut să fabricăm viziere, care de mâine vor fi realizate într-un ritm de 500 bucăți/zi, astfel încât toți medicii și asistenții care vor consulta să fie bine protejați. Cu materialele dezinfectante stăm bine, iar în ceea ce privește materialele de protecție urmează să mai fie achiziționate în următoarele două săptămâni”, a declarat Gheorghe Carp.

Prioritatea este achiziţia de echipamente

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre prioritatea principală în aceste zile, respectiv despre achiziția de echipamente: „Prioritatea noastră este să achiziţionăm mai multe  echipamente. Am reușit să facem achiziții pentru funcționarea normală a activității medicale în următoarele două săptămâni. E foarte important să achiziționăm cantități mai mari. Nu banii sunt problema, ci imposibilitatea de a achiziţiona materiale și termenele de livrare, dar facem tot ce ține de noi pentru a avea aceste stocuri”.

Pentru susținerea activității spitalelor și pentru implementarea unor măsuri concrete pentru diminuarea efectelor epidemiei de coronavirus, Primăria Oradea a pregătit două materiale pe ordinea de zi a Consiliului Local de azi. Unul este proiectul de rectificare a bugetului prin care se alocă 60.000 euro spitalelor. Este vorba de banii cu care s-au cumpărat măștile de protecție FP3, FP2, costumele de protecție și măștile normale.

Al doilea proiect de hotărâre este cel prin care sunt scutiți de plata chiriilor toți cei cărora le-a fost închisă activitatea economică prin Ordonanță de Urgență și care aveau aceste spații închiriate de la primărie.

Ne găsiți și pe Google News