Ilie Bolojan si Oradea, exemple pozitive in ghiduri de administratie locala
Stiri Oradea

Ilie Bolojan si Oradea, exemple pozitive in ghiduri de administratie locala

chilipirul-zilei.ro/
Ilie Bolojan, a participat alaturi Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, la  conferinta „Specialiștii proiectează orașe pentru oameni. Primarii le administrează”, in care s-au întâlnit cu 10 experți în Arhitectură, Urbanism și Dezvoltare Urbană, la conferința.

Au fost prezentate două ghiduri urbane care mapează evoluția spațiilor publice în România, semnate de Alexandra Nae și Adina Vințan. „Ghid de reabilitare a spațiilor publice” și „Ghid de regenerare a cartierelor comuniste” vor fi oferite de către Asociația Municipiilor din România, tuturor administrațiilor locale din țară, ca resursă inspirațională.

Oradea este data exemplu pozitiv în aceste volume, pentru schimbările rapide și consistente prin care a trecut centrul său istoric. Clădirile-monument au fost reabilitate printr-o soluție unică în România, care a implcat activ arhitecții, actori co-intersați de potețialul centrului istoric, precum și proprietarii clădirilor. Revitalizarea centrelor istorice are un impact semnificativ asupra structurii sociale, economice și spațiale a unui oraș.

Ilie Bolojan a vorbit în cadrul dezbaterilor despre “măsurile nepopulare” luate iniţial pentru dezvoltarea centrului oraşului.”Conceptul este că atunci când faci lucruri care schimbă profund o realitate, întotdeauna vei deranja pe cineva în mod obiectiv sau subiectiv. Dacă îţi faci un calcul să reduci deranjul, în fapt, ajungi să nu faci nimic iar la final să-i deranjezi pe toţi. Prin urmare, un decident administrativ trebuie să fie conştient de acest deranj, deci să facă ceea ce trebuie, nu ceea ce dă bine. În zona centrală, noi am avut două pachete de măsuri. Unul a fost de a acorda facilităţi celor care locuiesc în centru pentru a-şi reabilita clădirile. A doua măsură a fost de a impune anumite măsuri, anumite penalităţi, asta înseamnă supraimpozitarea imobilelor neîngrijite sau amendarea proprietarilor de clădiri a căror faţade erau în descompunere, ţiglele cădeau peste trecători. Aceste măsuri au fost nepopulare dar în faza a doua s-a constatat că cele două măsuri aplicate consecutiv au dus la o regenerare urbană importantă şi la creşterea numărului de clădiri care sunt reabilitate. Astfel, în cursul anului viitor întreaga zonă centrală va fi aproape în totalitate reabilitat.”

decathlon.ro