Ilie Bolojan: Oradea va contracta un credit de 35 de milioane de euro, exclusiv pentru realizarea unor proiecte de investitii in municipiu
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Oradea va contracta un credit de 35 de milioane de euro, exclusiv pentru realizarea unor proiecte de investitii in municipiu

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan a anunțat astazi, într-o conferință de presă, că Consiliul Local a aprobat in sedinta de joi contractarea unui credit  de 35 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI)

Acest credit va fi folosit exclusiv pentru realizarea unor proiecte de investiţii în municipiul Oradea, în perioada următoare, urmând să fie rambursat în 22 de ani, cu o perioadă de 4 ani de graţie.

Am decis să contractăm un credit de 35 de milioane de euro, care va fi rambursabil în 22 de ani, cu o perioadă de grație de patru ani, de la Banca Europeană de Investiții. Acest credit va fi folosit exclusiv pentru realizarea de investiții în municipiul Oradea și nu pentru consum. La sfârșitul perioadei de finanțare 2007-2014, am mai contractat un credit punte pentru a putea derula proiectele europene. Având în vedere că astăzi este posibilă decontarea retroactivă, ca să nu mai fim în aceeași situație să facem proiectele presați de timp, vom începe din acest an și de anul viitor aceste proiecte, și avem nevoie de acest credit pentru putea face plățile. Pe măsură ce depunem proiectele și le câștigăm, sumele vor fi recuperate din banii europeni. Avem acceptul băncii finanțatoare, BEI, să mutăm banii pe orice proiect de investiții pe domeniile alocate„, a afirmat primarul Ilie Bolojan.

Gradul de îndatorare al municipiului este în prezent de 17%, va crește la 20,4% în 2020, după care va scădea treptat, a mai precizat Bolojan.

Realizarea investiţiilor asumate prin Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă  şi Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă a Municipiului Oradea presupun alocarea unui nivel important de resurse financiare, mult peste nivelul pe care-l poate aloca municipiul din veniturile proprii. „Având în vedere că astăzi e posibilă decontarea retroactivă – şi pentru ca să nu mai fim în situaţia de a face proiectele presaţi de timp, avem nevoie de acest credit pentru a putea face plăţile. Pe măsură ce depunem proiectele şi le câştigăm, sumele vor fi recuperate din bani europeni. Cu o dobândă de 0,3%, este unul dintre cele mai avantajoase credite luate de o municipalitate din România în prezent„, a spus primarul Ilie Bolojan.

Banca Europeană de Investiţii este o instituţie care acordă credite cu dobândă scăzută pentru proiecte ce se înscriu în linia obiectivelor politice ale UE privind îmbunătăţirea infrastructurii.

Ne găsiți și pe Google News