Hatos iese din CNATDCU. Conform noii legi parlamentarii nu pot face parte din comisiile CNATDCU
Stiri Oradea

Hatos iese din CNATDCU. Conform noii legi parlamentarii nu pot face parte din comisiile CNATDCU

Adrian Hatos, senator si profesor la Univiversitatea Oradea a anuntat ieri ca, potrivit noii legi 199/2023, mandatul sau de membru al Comisiei de Sociologie, Stiinte Administrative si Stiinte ale Comunicarii din CNATDCU inceteaza, noua lege prevazand ca membrii nu pot sa fie parlamentari.

Senatorul oradean Adrian Hatos, profesor de sociologie la Universitatea Oradea, a aratat ca:”În cele două mandate, am evaluat zeci de teze de doctorat și dosare de abilitare și am participat la numeroase dezbateri despre standardele de acordare a titlurilor de doctor și de abilitare, precum și a cerințelor minime pentru obținerea titlurilor de profesor și conferențiar. Am militat pentru introducerea Editurii Universității din Oradea pe lista A2 a editurilor recunoscute, corectând astfel o nedreptate prin care unele edituri universitare oneste fuseseră excluse din listă, în timp ce edituri notorii pentru publicarea de literatură de calitate îndoielnică erau incluse. Sper ca această decizie să fie oficializată prin următorul OM care va reglementa domeniul.

Într-o perioadă destul de nesigură în ceea ce privește direcția învățământului superior, CNATDCU, cel puțin în ceea ce privește comisia 25, a reușit să asigure standarde înalte, dar nu absurde, permițând dezvoltarea resursei umane în domeniu. Criteriile de abilitare au rămas riguroase și credibile, abilitările au fost acordate cu atenție, iar dinamica dezvoltării învățământului doctoral în domeniile noastre a fost menținută într-un echilibru care a contrabalansat tendințele inflaționiste. Da, au fost respinse teze de doctorat și dosare de abilitare, când regulile nu au fost respectate.

Comisiile CNATDCU au făcut uneori și lucruri asemănătoare Parlamentului – discutând și stabilind reguli și norme sau modificări ale celor existente. Funcționarea și rezultatele pe aceste dimensiuni seamănă mult cu cele ale legislativului. Fiind vorba de responsabilitate pe termen lung, de precedente, chiar dacă nu cu valoare juridică, și de reprezentativitate, s-au evitat deciziile radicale.

Celor cronic nemulțumiți de situația învățământului superior de la noi le transmit că este imposibil să fie adoptate soluții radicale în materie de criterii de acordare a titlului de doctor sau de abilitare ori a celor pentru pozițiile de profesor sau conferențiar. Nu poți să te joci cu planurile de carieră a mii de oameni din universități sau să îți bați joc de realizările lor științifice – elaborate având în vedere criteriile existente. Mai mult, cred că este cazul ca, în locul apelului neputincios la comisii și consilii naționale, oamenii din universități să se implice în structurile de la nivel local din universități.„, a mai explicat Adrian Hatos.

Cel ce-l va inlocui pe Adrian Hatos este Sergiu Baltatescu, si el profesor la Universitatea Oradea.

A fost o onoare și ocazie extraordinară de dezvoltare să particip în această structură de elită a învățământului superior. Urez succes noului CNATDCU în care va activa, în comisia 25, și colegul meu Sergiu Baltatescu!” a conchis profesorul senator Hatos

Ne găsiți și pe Google News