Ludovic Orban a anuntat azi, la inceputul sedintei de guvern ca sustine alegerea primarilor in doua tururi si ca aceasta se va face prin asumarea raspunderii in parlament
Va redam, mai jos, declarațiile premierului, Ludovic Orban, în cadrul ședinței de Guvern, 16 ianuarie 2020, referitor la angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi
„După cum bine știți, Partidul Național Liberal susține alegerea primarilor cu jumătate plus unul dintre cetățenii care își exprimă votul în alegerile locale. În urmă cu peste doi ani de zile, am inițiat un proiect de lege, tocmai pentru a transpune această voință a oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor, de conferire a unei legitimității acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul.
Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar, printr-o decizie a Birourilor Permanente reunite, la o defunctă Comisie de cod electoral care tocmai era pe punctul de a-și încheia mandatul, pentru a împiedica introducerea în Plenul Camerei Deputaților și adoptarea proiectului de lege de către Plenul Camerei Deputaților.
Ca atare, stimați colegi, evident, în discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru și cu alți colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea, în fața Parlamentului, pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi.
De la instalarea Guvernului nostru, am spus foarte clar că noi facem ceea ce este necesar, ceea ce este corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii, nu ceea ce își doresc potentații. Sigur că mulți primari își doresc alegeri într-un tur pentru că le este mult mai ușor să-și prezerve poziția de primar în sistemul de alegere într-un tur.
Dacă stăm și facem o analiză, vedem că sunt foarte mulți primari care, datorită acestui sistem, fără să aibă nicio performanță în administrarea localităților lor, fără să aibă vreun plan de dezvoltare a comunităților locale pe care le au în grijă, ca și primari, reușesc să se realeagă datorită distribuției voturilor către ceilalți contracandidați și datorită faptului că, de regulă, mai ales în mediul rural, dar și în urbanul mic, un primar are o formă de control asupra persoanelor vulnerabile, asupra persoanelor dependente de Primărie. Dependente în toate felurile, de la ajutoare sociale până la adeverințe care se dau pentru a beneficia de plățile la APIA și alte și alte forme de dependență.
Din punctul nostru de vedere, pentru a îmbunătății performanța administrației locale, este vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unul dintre cetățenii dintr-o comunitate locală, pentru a putea avea, cu adevărat, legitimitatea de a pune în practică programele de dezvoltare și pentru a avea capacitatea efectivă, pentru că existența unui tur doi presupune o negociere a unei majorități în consiliile locale, care permite aplicarea unui plan de dezvoltare.
Ca atare, este vremea să facem ce vor oamenii și ca atare, am luat decizia să ne angajăm răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.
Sigur că am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că, cei care încă sunt la butoanele Parlamentului vor să prezerve acest mod nedemocratic de alegere a primarilor și că nu mai există nicio șansă ca prin dezbatere parlamentară și prin vot în Plenul Camerei Deputaților, să reușim îmbunătățirea sistemului electoral pentru alegerile locale.
Sigur că, acest lucru va deranja, probabil, pe cei care sunt la butoanele Parlamentului dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligația de a intervenii acolo unde lucrurile nu funcționează corect și de a îmbunătății mecanismele democratice și practic, alegerea primarilor în două tururi reprezintă o îmbunătățire evidentă a mecanismelor democratice, cu efecte benefice asupra modului în care sunt administrate localitățile din România, și până la urmă, cu consecințe benefice asupra șansei de îmbunătățire a vieții pentru fiecare român.
Ca atare, aprob introducerea pe ordinea de zi și în mod clar, ne vom angaja răspunderea pentru acest proiect de lege.”
Ne găsiți și pe Google News