Gavrila Ghilea: Romanii din Catalunia sunt afectatati de razboiul economic al Madridului cu provincia secesionista
Politica

Gavrila Ghilea: Romanii din Catalunia sunt afectatati de razboiul economic al Madridului cu provincia secesionista

noriel.ro
Având în vedere că  mai mult de 15% din cei peste un milion de cetăţeni români rezidenţi oficial în Spania locuiesc şi muncesc în zona Cataluniei, deputatul PNL Găvrilă Ghilea s-a declarat îngrijorat de faptul că această comunitate va fi printre primele afectate de războiul economic pe care Guvernul de la Madrid l-a declarat provinciei secesioniste.

În acest context, parlamentarul bihorean i-a solicitat la începutul săptămânii doamnei Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, să prezinte măsurile pe care le va întreprinde pentru asigurarea asistenţei de specialitate cetăţenilor români rezidenţi în Catalunia care se vor afla în căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, deputatul liberal i-a sugerat ministrului pentru Românii de Pretutindeni să aibă în vedere şi suplimentarea pentru anul 2018 a bugetelor necesare finanţării programelor de repatriere prin antreprenoriat.

În demersul său, parlamentarul citează un comunicat al Federației asociațiilor de români din Europa, în care se precizează că tensiunile politice şi măsurile fără precedent care au fost adoptate în ultimele zile în regiunea spaniolă Catalunia au determinat un exod al companiilor şi al capitalului din zona Barcelonei, fiind preconizată o explozie a ratei şomajului, în special în industriiile hoteliere şi construcţii.

decathlon.ro

Adresată: Doamnei Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni

De către:  Deputat Găvrilă Ghilea

Circumscripţia electorală: nr. 5, Bihor

Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal

Obiectul întrebării: asistenţă pentru românii rezidenţi în Catalunia

Stimată Doamnă ministru,

Conform Federației asociațiilor de români din Europa, tensiunile politice şi măsurile fără precedent care au fost adoptate în ultimele zile în regiunea spaniolă Catalunia au determinat un exod al companiilor şi al capitalului din zona Barcelonei, fiind preconizată o explozie a ratei şomajului, în special în industriiile hoteliere şi construcţii.

Întrucât mai mult de 15% din cei peste un milion de cetăţeni români rezidenţi oficial în Spania locuiesc şi muncesc în zona Cataluniei, este evident că această comunitate va fi printre primele afectate de războiul economic pe care Guvernul de la Madrid l-a declarat provinciei secesioniste.

Din aceste considerente, vă rog să prezentaţi ce măsuri veţi întreprinde pentru asigurarea asistenţei de specialitate cetăţenilor români rezidenţi în Catalunia care se vor afla în căutarea unui loc de muncă?

De asemenea, vă rog Doamnă ministru, să precizaţi dacă, în acest context, aveţi în vedere suplimentarea pentru anul 2018 a bugetelor necesare finanţării programelor de repatriere prin antreprenoriat?

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc!

                                                                                              Găvrilă Ghilea,   Deputat PNL Bihor