Gavrila Ghilea: Licenţele şi permisele ANRM, luate la bani mărunţi!
Gavrila Ghilea

Gavrila Ghilea: Licenţele şi permisele ANRM, luate la bani mărunţi!

Având în vedere că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis, în ultimii cinci ani, zeci de licenţe şi permise de exploatare pentru diferite tipuri de zăcăminte în Bihor, la care se adaugă şi acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a diferitelor perimetre care acoperă, practic, 70% din suprafaţa administrativă a judeţului, deputatul liberal Găvrilă Ghilea a solicitat, în această săptămână, o serie de informaţii de la conducerea acestei instituţii.

„Legea minelor nr. 85/2003 precizează că titularii unor astfel de licenţe sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi de exploatare a resurselor minerale, valoarea acesteia fiind stabilită în funcţie de suprafeţele pe care se desfăşoară lucrările specifice” a menţionat parlamentarul bihorean, solicitând preşedintelui ANRM, Gigi Dragomir, să-i comunice volumul taxelor încasate pentru activităţile licenţiate în perioada 2013-2018, defalcat pe fiecare an în parte şi pe tipuri de resurse minerale.

De asemenea, deputatul PNL este interesat de numărul acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate în ultimii cinci ani, în baza cărora s-au desfăşurat ample operaţiuni de prospecţiuni seismice, care mai sunt în vigoare în prezent, dar şi de cuantumul taxelor încasate de statul român, prin ANRM, pentru activităţile specifice desfăşurate în judeţul Bihor de companiile concesionare în această perioadă.

Va redam, mai jos, textul integral al intrebarii deputatului Gavrila Ghilea, trimisa domnului Gigi Dragomir, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale

Stimate Domnule preşedinte,

Conform informaţiilor mele, Bihorul este printre primele judeţe din ţară din punct de vedere al varietăţii resurselor minerale deţinute, Agenţia Naţională de resort emiţând, în ultimii cinci ani, zeci de licenţe şi permise de exploatare pentru diferite tipuri de zăcăminte, la care se adaugă şi acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare a diferitelor perimetre care acoperă, practic, 70% din suprafaţa sa administrativă.

În acest context, Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precizează că titularii unor astfel de licenţe sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi de exploatare a resurselor minerale, valoarea acesteia fiind stabilită în funcţie de suprafeţele pe care se desfăşoară lucrările specifice.

Din aceste considerente, vă rog să precizaţi, Domnule preşedinte, care este valoarea taxelor încasate pentru activitatea licenţiată de prospecţiune, explorare şi de exploatare în perioada 2013-2018, defalcată pe fiecare an în parte şi pe tipuri de resurse minerale?

De asemenea, vă rog să precizaţi câte din acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate în ultimii cinci ani, în baza cărora s-au desfăşurat ample operaţiuni de prospecţiuni seismice, mai sunt în vigoare în prezent şi care este cuantumul taxelor încasate de statul român, prin ANRM,  pentru activităţile specifice desfăşurate în judeţul Bihor de companiile concesionare în această perioadă?

loading...