Gavrila Ghilea: Importul de resurse energetice aruncă deficitul comercial în aer
Gavrila Ghilea

Gavrila Ghilea: Importul de resurse energetice aruncă deficitul comercial în aer

chilipirul-zilei.ro/
În Declaraţia sa politică săptămânală, deputatul liberal Găvrilă Ghilea a citat proiectul Strategiei Energetice a României, care estimează rezerve totale de peste 12,5 miliarde de tone de lignit şi 2,2 miliarde tone huilă, din care doar o mică parte se regăsesc în perimetre exploatate.

În acelaşi timp, parlamentarul bihorean a analizat şi datele centralizate şi diseminate recent de Institutul Naţional de Statistică, constatând că, în primele şapte luni ale acestui an, producţia de cărbune net a României a scăzut cu aproape 10% faţă de perioada echivalentă a anului trecut, depăşind cu puţin 2,3 milioane de tone echivalent petrol.

„În acelaşi interval de raportare, România a importat peste 300.000 tone cărbune net echivalent petrol, cu aproape 58% mai mult faţă de cantitatea importată în perioada similară a anului precedent”, susţine deputatul PNL,  menţionând că şi importurile de ţiţei din primele 7 luni ale anului în curs au înregistrat o creştere de peste 530% (!) faţă de acelaşi interval al anului 2017, în timp ce importul de gaze naturale utilizabile s-a majorat cu 15%.

„În condiţiile în care aproape un sfert din producţia de energie a României este asigurată de termocentrale, reducerea volumelor de cărbune şi ţiţei exploatate din bazinele interne şi escaladarea importurilor acestor resurse sunt de natură să dezechilibreze grav balanţa de plăţi externe a ţării noastre”, a concluzionat parlamentarul Găvrilă Ghilea, precizând că, „în primele şapte luni ale acestui an, România a continuat să înregistreze cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est, care a depăşit deja 7,5 miliarde euro, fiind cu 11,25% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut”, trendul ascendent al acestor evoluţii fiind întreţinut şi de preconizata închidere, în următorii 5 ani, a ultimelor exploataţii miniere din Valea Jiului…

decathlon.ro

Va redam, mai jos, textul integral al declaratiei deputatului PNL Bihor Gavrila Ghilea:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Stimaţi colegi,

     Mass media economico-financiară a citat recent proiectul Strategiei energetice a României, din care rezultă că, deşi dispunem de rezerve totale de peste 12,5 miliarde de tone de lignit, concentrate geografic în Bazinul Minier Oltenia, potenţialul perimetrelor aflate în exploatare în prezent se situează sub 1 miliard de tone.

     Pe de altă parte, aceeaşi sursă citată estimează că rezervele totale de huilă ale ţării noastre ating 2,2 miliarde tone, fiind concentrate în bazinul carbonifer al Văii Jiului, însă doar 600 milioane tone se regăsesc în perimetre exploatate.

     Datele centralizate şi diseminate recent de Institutul Naţional de Statistică au relevat faptul că, în primele şapte luni ale acestui an, producţia de cărbune net a României a scăzut cu aproape 10% faţă de perioada echivalentă a anului trecut, depăşind cu puţin 2,3 milioane de tone echivalent petrol.

     Conform aceloraşi date, în acelaşi interval de raportare, România a importat peste 300.000 tone cărbune net echivalent petrol, cu aproape 58% mai mult faţă de cantitatea importată în perioada similară a anului precedent.

     De asemenea, în perioada ianuarie-iulie 2018, producţia totală de ţiţei a ţării noastre s-a situat sub 2 milioane de tone, faţă de un necesar de 6,7 milioane tone, în timp ce diferenţa de 4,75 milioane tone a fost asigurată din import, ceea ce reprezintă o creştere de peste 530% faţă de acelaşi interval al anului 2017.

     Nici măcar în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale utilizabile România nu a reuşit să-şi asigure necesarul de consum din rezerve interne, exploatând din această resursă în primele şapte luni ale lui 2018 doar 4,85 milioane tone echivalent petrol, faţă de un necesar de 5,48 milioane tone, diferenţa de 636 mii tone provenind din import.

     În condiţiile în care aproape un sfert din producţia de energie a României este asigurată de termocentrale, reducerea volumelor de cărbune şi ţiţei exploatate din bazinele interne şi escaladarea importurilor acestor resurse sunt de natură să dezechilibreze grav balanţa de plăţi externe a ţării noastre.

     În primele şapte luni ale acestui an, România a continuat să înregistreze cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est, care a depăşit deja 7,5 miliarde euro, fiind cu 11,25% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

     Iar preconizata închidere, în următorii 5 ani, a ultimelor exploataţii miniere din Valea Jiului va arunca în aer aceste cifre…