Gavrila Ghilea: Guvernul PSD+ALDE ar putea confisca romanilor, 20.000 de euro din Pilonul II de pensii
Politica

Gavrila Ghilea: Guvernul PSD+ALDE ar putea confisca romanilor, 20.000 de euro din Pilonul II de pensii

Deputatul liberal, dl Gavrila Ghilea, a explicat in conferinta de presa sustinuta la sediul PNL Bihor ca atacul coaliţiei de la guvernare asupra Pilonului II de pensii reprezinta un  atentat la siguranţa naţională, iar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării trebuie să se sesizeze în acest sens.

De asemena deputatul Ghilea, sustina ca  milioane de români care aveau sub 35 de ani în urmă cu un deceniu au toate motivele să se simtă jefuiţi, atât după diminuarea succesivă a contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii cât şi după declararea ca facultativă a plăţii acestor contribuţii.

Un calcul matematic simplu arată că la un salariu mediu brut în România, în prezent de circa 3300 lei, contribuţia pentru Pilonul I se ridică la aproximativ 700 lei lunar, respectiv 21,25%.

Această sumă se redistribuie în secunda doi pentru onorarea pensiilor aflate în plată în prezent, deci nu se rostogoleşte, nu se acumulează, nu se înmulţeşte în beneficiul ulterior al contribuabilului. Atunci despre ce randament superior al Pilonului I faţă de Pilonul II vorbeşte ministrul de finanţe?“, a mai spus deputatul liberal

În prezent, contribuţia la Pilonul II reprezintă 3,75% din salariul brut, deşi ar fi trebuit să atingă deja 6%, iar cei 124 lei lunar astfel acumulaţi, reprezintă aproape 1500 lei anual, respectiv peste 52.000 lei după un stagiu de cotizare de 35 de ani. La această sumă trebuie adăugat şi randamentul investiţional al acestui fond de pensii, care în cei 10 ani de la înfiinţare aproape că a ajuns la 20%, ce ce va duce, în final, la dublarea fondului de contribuţii acumulat.

“Deci guvernul PSD-ALDE confiscă fiecărui cetăţean român, care în prezent are 45 de ani dreptul de a se bucura, la pensie, de un aport suplimentar de circa 100.000 lei, adică peste 20.000 euro, cât ar reprezenta suma medie consolidată în 30 de ani de contribuţie în Pilonul II”, a mai explicat Gavrila Ghilea

Conform unor cifre, în România sunt acum circa 7 milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 43 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii a fost de peste 7 miliarde de lei.

“Desfiinţarea Pilonului II va lăsa peste 80% dintre salariaţi fără nicio formă de economisire la bătrâneţe”, sustine deputatul

Instituirea unui regim optional de contribuţie la acest pilon s-a dovedit deja ineficientă. O demonstrează cei sub 10% dintre salariaţi, circa 400.000 de contribuabili, care participă în prezent la Pilonul III, opţional prin definiţie.

Pilonul II nu este concurrent Pilonului I, ci complementar. Acest sistem funcţionează cu succes în alte state şi a fost  proiectat pentru a compensa scăderea capacităţii statului de a onora plata unor pensii decente.

Marele avantaj al acestei forme de economisire este posibilitatea de multiplicare pe termen lung, prin plasamentele efectuate de administratorii privaţi ai fondului precum şi posibilitatea transmiterii fondului acumulat prin succesiune, către moştenitori, ceea ce nu se întâmplă în cazul Pilonului I.

Acestea, dar nu numai, sunt motivele pentru care la adresa ministrului Finanţelor Publice a fost depusă o moţiune simplă, care va fi dezbătută săptămâna viitoare“, a concluzionat deputatul liberal Gavrila Ghilea

loading...