Gavrila Ghilea: Guvernul a ajuns la fundul sacului cu ajutoare de urgenţă!
Gavrila Ghilea

Gavrila Ghilea: Guvernul a ajuns la fundul sacului cu ajutoare de urgenţă!

În Declaraţia sa politică săptămânală, deputatul liberal Găvrilă Ghilea a susţinut că, în condiţiile în care mai puţin de 20% din cele aproximativ 9 milioane de locuinţe construite în România beneficiază în prezent de o poliţă de asigurare obligatorie valabilă, există zone geografice pe teritoriul naţional unde riscul inundaţiilor şi alunecărilor de teren este atât de mare încât astfel de dezastre naturale sunt înregistrate constant şi sunt soldate, din nefericire, cu importante pierderi de bunuri şi chiar de vieţi omeneşti.

În acest context, deputatul PNL a criticat Executivul care, deşi a aprobat recent alocarea a 5 milioane de lei din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale pentru ajutorarea familiilor sau persoanelor singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate de inundaţiile produse pe parcursul anului 2019, a diminuat drastic sumele de bani care vor intra în posesia păgubiţilor, acestea fiind de trei până la cinci ori mai mici decât cele acordate în urmă cu un an, pentru prejudicii similare,  în limita unei bugetări comparabile.

Astfel, în acest an s-au aprobat ajutoare de urgenţă între 1500-3000 lei,  direct proporţionale cu prejudiciile suferite – şi suplimentar suma de 5.000 lei pentru familiile aparţinătoare care au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti – în timp ce, în vara anului 2018, sumele acordate s-au situat între 5000-10000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate, respectiv la 25.000 de lei pentru familiile persoanelor care au decedat.

 „Cu siguranţă, nici o sumă de bani nu poate înlocui viaţa unui om, iar o gospodărie afectată grav de furia apelor sau a pământului care a luat-o la vale nu ai cum s-o reconstruieşti nici cu 10.000 de lei, dar aruncarea în derizoriu a acestei solidarităţi sociale prin reducerea drastică, din acest an, a plafoanelor ajutoarelor de urgenţă este revoltătoare şi umilitoare pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţii de necesitate”, a mai precizat deputatul Găvrilă Ghilea.

Va redam, mai jos, intreaga declaratie politica:

Deşi asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor naturale este obligatorie, numărul românilor care apelează la acest instrument este încă extrem de redus, cu toate că modificările climatice din ultimii ani au generat fenomene tectonice şi meteorologice imprevizibile cu consecinţe dramatice asupra unor cetăţeni şi agoniselii lor de-o viaţă.

Conform informaţiilor diseminate de mass media, mai puţin de 20% din cele aproximativ 9 milioane de locuinţe construite în România beneficiază în prezent de o poliţă de asigurare obligatorie valabilă, ceea ce face ca ţara noastră să rămână deosebit de vulnerabilă în faţa unor evenimente catastrofale.

Există zone geografice pe teritoriul naţional unde riscul inundaţiilor şi alunecărilor de teren este atât de mare încât astfel de dezastre naturale sunt înregistrate constant şi sunt soldate, din nefericire, cu importante pierderi de bunuri şi chiar de vieţi omeneşti.

În cele mai multe dintre cazuri, însă, gospodăriile afectate nu sunt asigurate împotriva dezastrelor, urmând ca familiile disperate, rămase fără un acoperiş deasupra capului, să ajungă la cheremul Guvernului care le va distribui aşa numitele ajutoare de urgenţă.

Chiar în şedinţa sa din această săptămână, Executivul a aprobat alocarea, cu acest titlu, a 5 milioane de lei din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale pentru a fi acordaţi familiilor sau persoanelor singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate de inundaţiile produse pe parcursul anului 2019.

Sumele de banii care se vor acorda păgubiţilor variază între 3000 şi 1500 de lei şi vor fi direct proporţionale cu prejudiciile suferite, iar în situaţia în care, în urma inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, familiile aparţinătoare vor beneficia suplimentar de suma de 5.000 lei.

O hotărâre similară de Guvern a fost adoptată şi în vara anului trecut, pentru acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de până la 6 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţiile din perioada iunie –  iulie 2018.

Numai că sumele acordate atunci au fost trei până la cinci ori mai mari decât în prezent, respectiv de 10.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporţie de peste 50%, câte 5.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporţie de până la 50% şi de 25.000 de lei pentru familiile persoanelor care au decedat.

Cu siguranţă, nici o sumă de bani nu poate înlocui viaţa unui om, iar o gospodărie afectată grav de furia apelor sau a pământului care a luat-o la vale nu ai cum s-o reconstruieşti cu 10.000 de lei.

Dar aruncarea în derizoriu a acestei solidarităţi sociale prin reducerea drastică, din acest an, a plafoanelor ajutoarelor de urgenţă este revoltătoare şi umilitoare pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţii de necesitate.