Când PIB-ul Germaniei, cea mai puternică economie europeană, scade cu 0,1% în al doilea trimestru al acestui an, iar economia Italiei lâncezeşte de mai multe luni în recesiune tehnică şi nici cea a Franţei nu se simte prea bine, parcă nu-ţi vine să crezi că numai în România curge lapte şi miere pe ţeava robinetului uitat dinadins întredeschis de guvernanţi, arata deputatul PNL, Gavrila Ghilea, in declaratia politica de azi.
Creşterea economică bazată pe consumul privat a fost cheia de boltă a bugetului pe anul în curs, dar revizuirea negativă a estimărilor asupra avansului PIB, efectuată periodic de instituţiile financiare internaţionale, trebuia să-i aducă pe guvernanţi cu picioarele pe pământ.
Degeaba oficiali ai BNR avertizează pe diferite canale că se vede cu ochiul liber urzeala sacului bugetar, în zadar se vaită reprezentanţii IMM că deficitul real de pe piaţa forţei de muncă a săltat binişor pragul psihologic al milionului de persoane, în vreme ce contingentul aprobat de Guvern abia a fost cârpit de la 20 la 30.000 de muncitori străini.
În aceste condiţii, economia se contractă sau, în cel mai bun caz, stagnează, iar pierderile prin neimplementarea noilor investiţii se acumulează, rostogolind astfel dezechilibrele structurale spre niveluri maxime istorice.
La începutul acestui an, analiştii financiari avertizau asupra efectului de bumerang al „taxei pe lăcomie”, născocită în laboratoarele PSD-ALDE din ordinul lui Dragnea şi sub comanda lui Vâlcov.
Iată că, după doar două trimestre, s-a dovedit, de fapt, că lăcomia era cea guvernamentală, menită să pună pe butuci sectoarele de banking, IT, industria energetică, pilonul II de pensii pentru a asigura resurse de creşteri electorale la pensii şi salarii.
Asemeni proverbului cu nebunul care aruncă piatra în baltă, generând 10 noi locuri de muncă pentru înţelepţii care se chinuie s-o scoată, Guvernul încearcă acum să cosmetizeze „taxa pe lăcomie”, amendând OUG 114 pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale.
Numai că efectele nocive ale acestui act normativ pentru populaţie nu vor putea fi înlăturate nici măcar pentru viitor. Giganţii din telecomunicaţii îşi recuperează deja costurile suplimentare induse artificial de la consumatorii-abonaţi, sectorul bancar de la clienţii cu credite în derulare iar preţul locuinţelor a explodat după majorarea salariului din domeniul construcţillor.
Ne găsiți și pe Google News