Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024 – Oradea găzduiește etapa de jurizare a regiunii de Vest. 8 dintre acestia sunt din judetul Bihor.
Evenimente

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024 – Oradea găzduiește etapa de jurizare a regiunii de Vest. 8 dintre acestia sunt din judetul Bihor.

Pe 12 septembrie, la Oradea, 16 directori de școală din regiunea de Vest a țării (județele din Crișana și Banat) intră în etapa de jurizare regională a Galei Premiilor pentru Directorii Anului, organizate de AVE (Asociația pentru Valori în Educație). Doi dintre directori sunt finaliști regionali la două categorii.  

În premieră, AVE a introdus, în procesul de jurizare, o etapă la nivel regional, în care sunt implicați reprezentanți ai companiilor de top din România, prezente în regiune, ai sectorului neguvernamental, ai inspectoratelor școlare, elevilor sau mass-media. Structura celor trei comisii de jurizare regională este personalizată în funcție de categoria de premiu, iar membrii fiecărei comisii vor puncta individual fiecare director în cadrul unui interviu de 60 de minute, care se va desfășura fizic sau online.

Astfel, din cei șase finaliști regionali pentru fiecare categorie de premiu – Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse – directorul care va obține punctajul cel mai mare va ajunge în etapa de jurizare națională. Vor fi trei câștigători ai etapei de jurizare regională de la Oradea care vor accede în faza națională alături de directorii desemnați câștigători în celelalte trei orașe în care au loc jurizări regionale: Craiova, Galați și Cluj-Napoca.

  • Alexandra Micula – Liceul Tehnologic Special nr. 1, Oradea, jud. Bihor
  • Eugenia Codruța Lup – Școala Gimnazială nr. 1, Avram Iancu, jud. Bihor
  • Otilia Andrada Șulea – Grădinița cu program prelungit nr. 53, Oradea, jud. Bihor
  • Ramona Nicoleta Moț – Școala Gimnazială nr. 1, Abram, jud. Bihor
  • Tutos Daniela – Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, jud. Bihor
  • Otilia Andrada Șulea – Grădinița cu program prelungit nr. 53, Oradea, jud. Bihor
  • Tatiana Șinca – Școala Gimnazială “Iosif Vulcan”, Holod, jud. Bihor
  • Mariana-Simona Bocșan – Școala Gimnazială “Lucreția Suciu”, Oradea, jud. Bihor

Gala Premiilor pentru Directorii Anului reprezintă ocazia de a demonstra că directorul de școală este un vector de schimbare care oferă un impuls vital comunității educaționale, fiind și o sursă de inspirație pentru alți directori.  Cu fiecare ediție a Galei, AVE facilitează parteneriate între școli și companii, școli și ONG-uri și amplifică impactul educației în viața fiecăruia, dincolo de spațiul imediat al școlii. 

„Premiul oferit de AVE reprezintă o recunoaștere a muncii mele în comunitate și pentru comunitate. Grantul acordat în valoare de 3.500 de euro a fost utilizat în cadrul unor activități destinate elevilor, părinților și profesorilor. 35 de elevi, însoțiți de cinci profesori, au beneficiat de o excursie la Centrul Universitar Craiova și au mers pentru prima dată la o piesă de teatru.  Un grup de profesori a participat la o vizită de lucru la o școală privată din București pentru a face un schimb de bune practici și pentru a înțelege varietatea acțiunilor educaționale din mediul urban față de mediul rural, precum și cele din sistemul particular față de cel public.  Pentru părinți, a fost amenajat un spațiu propriu în care să se poată întâlni și în care, într-un cadru denumit simbolic „Cafeneaua părinților”, să-și poată prezenta experiențe trăite din „meseria de părinte” împreună cu un psiholog din comunitate. De asemenea, în curtea școlii a fost amenajat un spațiu pentru elevi și profesori pentru relaxare în timpul pauzelor școlare și nu numai.

Obținerea acestui premiu a avut un impact pozitiv asupra școlii noastre, ne-a adus oportunități de colaborare cu alte instituții, ne-a stimulat să realizăm mai multe acțiuni, să ne autodepășim și să spunem la unison: «DA, se poate. Împreună suntem puternici»”, a declarat Rosemarie Delia Cocoană, directoarea Școlii Gimnaziale din Eșelnița, câștigătoarea premiului Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse în 2023. 

Decernarea premiilor celei de-a opta ediții a Galei va avea loc pe 24 octombrie, la Opera Națională București, când vor fi premiați 4 directori de școală pentru categoriile Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse, precum și marele premiu, Directorul Anului 2024.   

Categoria Inovare aduce în prim-plan realizări care au dus la deblocarea unor procese, care au implicat actori din afara școlii pentru îndeplinirea obiectivelor, care au avut în vedere utilizarea tehnologiei sau a elementelor de inovare pentru învățare vizibilă la elevi. Categoria Antreprenoriat vizează competențe demonstrate în gestionarea resurselor și a bugetului, în identificarea și atragerea de venituri suplimentare, dar și abilității de a vedea oportunități acolo unde au existat provocări. Categoria Egalitate de Șanse este dedicată acțiunilor care au ajutat ca fiecare elev să aibă participare școlară, iar cei mai vulnerabili dintre copii să fie integrați și să li se asigure progresul școlar.   

Titlul de Directorul Anului 2024 se acordă unuia dintre finaliștii primelor 3 categorii de premii, care depășește nivelul așteptat al unei categorii și îndeplinește criterii transversale: are o viziune clară asupra direcției în care conduce unitatea de învățământ, dă dovadă de creativitate, abilități de comunicare și negociere, reziliență în fața provocărilor, este un lider inspirațional, știe să își motiveze echipa și să creeze un mediu de învățare bun pentru adulți și pentru elevi.   

Premiul acordat fiecărei categorii va fi de 3.500 de euro, sumă care are ca scop susținerea directorilor în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect, dar și un loc asigurat în cadrul Programului de Transformare a Școlilor din România, coordonat de AVE

Ne găsiți și pe Google News