Fundația Clubul Dreptei vă invită să participați în cadrul proiectului Oradea – Oraș al Marii  Uniri
Diverse

Fundația Clubul Dreptei vă invită să participați în cadrul proiectului Oradea – Oraș al Marii  Uniri

noriel.ro
Fundația Clubul Dreptei vă invită să participați în cadrul proiectului Oradea – Oraș al Marii  Uniri, finanțat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul ACCES CENTENAR – sesiunea 2017. Lansat în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, programul ACCES prefigurează debutul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi unui moment emblamatic în istoria României și este dedicat proiectelor ce se vor desfășura în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2017.

Oradea – Oraș al Marii Uniri este un proiect ce va avea loc la nivelul liceelor din județul Bihor și constă într-un concurs de schițe pentru teatru având ca temă Marea Unire de la 1918. Scenariile concepute de către liceeni și înscrise în concurs vor fi analizate de către un juriu format din profesioniști – actori de la Teatrul Regina Maria din Oradea, redactori ai revistei Familia și profesori de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Oradea. Juriul va selecționa cele mai bune 3 proiecte depuse iar echipele de liceeni vor fi invitate să își pună în scenă creația, pe data de 25 noiembrie în fața susținătorilor și a publicului bihorean, într-un eveniment ce se va încheia cu desemnarea câștigătorilor și premierea participanților.

Pe data de 24 noiembrie 2017 se împlinesc 90 de ani de la moartea lui Ion I. C. Brătianu, artizanul Marii Uniri (1918), fost prim-ministru, cel de numele căruia se leagă Constituția României (1923), introducerea votului universal sau reforma agrară.

Scopul proiectului este de a aduce participanții în ipostaza de a se documenta în detaliu, de a identifica personajele cheie și de a crea o schiță pentru teatru pornind de la istoria Marii Uniri. Astfel, prin folosirea artei dramatice ca modalitate de expresie și dezvoltare personală va fi stimulată învățarea activă a elevilor în plus față de procesul clasic de învățare din cadrul orelor de istorie.

decathlon.ro

Concursul se va finaliza cu o conferință despre personalitatea lui  Ion I. C. Brătianu și despre contribuția orașului Oradea la formarea României Mari de la 1918, susținută de profesori din cadrul Facultății de Istorie a Universității Oradea. 

Calendarul activităților cuprinse în proiect:

  • Lansarea Concursului de scenarii deschis tuturor elevilor de liceu din județul Bihor (10 octombrie – 10 noiembrie)
  • Selectarea celor 3 scenarii finaliste care vor fi puse în scenă (15 noiembrie)
  • Pregătirea punerii în scenă de către echipe de teatru de amatori a celor 3 scenarii selectate (15 noiembrie – 25 noiembrie)
  • Punerea în scenă a celor 3 scenarii alese și desemnarea câștigătorilor în cadrul unui eveniment orgnizat în municipiul Oradea (25 noiembrie)
  • Conferință cu tematică istorică despre personalitatea și contribuția lui Ion I.C. Brătianu la realizarea Marii Uniri (24 noiembrie)

Fundația Clubul Dreptei este o organizație non profit care a oferit de-a lungul timpului sprijin pentru forme civice de manifestare, pentru dezvoltarea unei vieți intelectuale independente, pentru cenacluri literare și de promovare a tradițiilor românești. Prin proiectele sale Fundația a îmbrățișat și spiritul european al diversității realizând activităţi cultural-educative,  şezători-spectacol sau momente poetice și spectacole de dans popular.