FOTO/VIDEO | Parcarea Park & Ride din Centrul Civic prinde contur. Vezi foto cum arata acum si cum va arata la final
Stiri Oradea

FOTO/VIDEO | Parcarea Park & Ride din Centrul Civic prinde contur. Vezi foto cum arata acum si cum va arata la final

Progres vizibil al lucrărilor la parcarea Park & Ride din Centrul Civic: constructorul a început execuția diafragmelor din beton armat, de lângă Catedrala Ortodoxă, în zona corpului P3 a parcării, precum și în zona adiacentă șantierului pasajelor subterane din Piața Emanuil Gojdu.

Cofrarea grinzilor și a planșeului a ajuns la 50% în corpul P1 al parcării (cel dinspre Banca Românească), fiind armate deja în procent de 30%. După finalizarea etapei de cofrare, în  perioada imediat următoare se va trece la etapa turnării planșeului din beton, atât pentru P1 cât și pentru P2 – corpul din spatele Catedralei Ortodoxe, înspre Cetatea Oradea.


Citeste si: Foto | Lucrarile la pasajele din Piata Gojdu si Piata Cetate avanseaza


În ultimele trei luni, au fost realizate fundația și stâlpii de susținere ai corpului P1, precum și canalizarea pluvială și menajeră. De asemenea, au fost relocate rețelele de agent termic primar și canalizarea menajeră și pluvială aferente Catedralei Ortodoxe. Aceleași lucrări au fost efectuate și la corpul P2, situat în zona din spatele Catedralei Ortodoxe, unde se mai lucrează la canalizarea pluvială și menajeră.

La corpul P3, din zona dinspre CEC, au fost începute lucrările de infrastructură – fundații și umplutura cu balast.

Lucrările de la parcare sunt corelate cu proiectele ce se desfășoară în vecinătate: pasajul subteran din Piața Emanuil Gojdu și înlocuirea rețelelor de termoficare.

Proiect modificat din cauza vestigiilor arheologice descoperite

Reamintim că lucrările au demarat în luna decembrie 2020, valoarea contractului inițial de lucrări fiind de 24.389.235 lei fără TVA, cu termen de execuție de 12 luni. Însă imediat după demararea excavațiilor de adâncime, constructorul S.C Construcții Erbașu S.A a identificat vestigii arheologice, care au necesitat o laborioasă cercetare arheologică preventivă, realizată de un colectiv de experți arheologi de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Durata acestora a dus la prelungirea termenelor de execuție, fiind necesară și modificarea proiectului inițial al parcării.


Citeste si: FOTO | Primarul Florin Birta anunta realizarea a trei noi pasaje rutiere subterane in Oradea


Capacitatea inițială a parcajului a fost de 277 locuri, din care 268 locuri pentru autoturisme, 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 6 pentru mașini electrice, respectiv 9 locuri pentru motociclete. După modificările rezultate de punerea în valoare a vestigiilor descoperite, locurile de parcare se vor diminua la 251 locuri și se renunță la un lift. 

Lucrările suplimentare vor fi executate de același constructor, SC Construcții Erbașu SA, în baza proiectului modificator elaborat de SC Pro-Arh SRL, arhitect Pafka Ernest. Vestigiile descoperite vor fi prezentate publicului în forma actuală, descoperită, iar în vecinătate vor fi montate panouri multilingve de informare. De asemenea, zidul ravelinulului și contraescarpei vor fi marcate în pardoseala parcajului în demisol și vor fi amplasate panouri de informare cu istoria locului.

În tot acest timp, executantul a luat măsuri de protejare a vestigiilor în conformitate cu cerințele legislației specifice pentru monumente, prin acoperirea zidurilor de cărămidă și de piatră cu o folie specială.

Constructorul are termen ferm de finalizare a ambelor lucrări luna decembrie 2023.

Prin edificarea parcării, Primăria Oradea urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de parcare a autoturismelor în zona centrală a orașului, în vecinătatea instituţiilor publice, precum şi pentru cei care fac naveta sau vizitează Oradea în scop turistic.

Ne găsiți și pe Google News