(Foto/Video) O tornada de gradul F1 s-a format ieri in zona Drajna. A rasturnat un autocar si a smuls stalpi electrici si acoperisuri de case
National

(Foto/Video) O tornada de gradul F1 s-a format ieri in zona Drajna. A rasturnat un autocar si a smuls stalpi electrici si acoperisuri de case

chilipirul-zilei.ro/
O tornada de gradul F1 din 5, dupa cum declara meteorologii, s-a format ieri dupa masa in judetul Calarasi, in zona localitatii Drajna, la cativa km de autostrada A2.

Vantul care a suflat cu peste 180 km/h a facut ravagii in cateva localitati din judetul Calarasi si a rasturnat un autocar in care se aflau 39 de persoane. De asemenea, in scurtul ei parcurs, a doborat zeci de stalpi de electricitate si a smuls acoperisul de la 14 case.

Contextul anunţa această instabilitate, avem un front rece care a pătruns în prima parte parte a zilei prin Oltenia şi s-a deplasat lent spre Muntenia şi Dobrogea. În spate avea temperaturi mai scăzute, în faţă un aer mai cald, care a generat temperaturi de până la 25 de grade Celsius în sud-est. Când sunt astfel de temperaturi, se dezvoltă aceşti nori cumulonimbus.

Sunt cei mai periculoşi, din datele radar vârful a atins azi 13 – 14 km, iar baza lor a pornit de la 500 m – un km. Aceşti nori produc aceste fenomene foarte violente. La un moment dat s-a dezvoltat această mişcare de rotaţie la bază, adică un curent ascendent a hrănit furtuna, în spate s-a format un curent descendent care a intrat în rotaţie şi s-a generat acest vânt cu aspect tornadic. Vorbim de tornadă când pâlnia atinge nivelul solului. La măsurăturile de la staţiile meteo, vântul nu a depăşit 80 – 90 km pe oră”, a explicat meteorologul Mihai Timu, potrivit Digi24. 

decathlon.ro

In Romania nu este prima data cand se formeaza astfel de tornade, insa cea de ieri este cea mai puternica formata vreodata in Romania, iar meteorologii avertizeaza ca acest gen de fenomene vor fi din ce in ce mai frecvente in tara noastra.

Iata cateva poze si un clip ce au aparut pe facebook, la scurt timp dupa ce tornada a fost semnalata in zona. Oamenii s-au oprit, au facut poze si chiar au filmat fenomenul, desi sepcialistii spun ca atunci cand intalnesti o tornada e bine sa fugi din calea ei sau sa te indepartezi cat mai repede.

Video: facebook

 

Andreea Braila/ Severe Weather Alert Romania /Catalin Ionita via Roweather