Foto | Stadiul lucrarilor la reteaua de pasaje subterane din Piata Gojdu a ajuns la 35%
Stiri Oradea

Foto | Stadiul lucrarilor la reteaua de pasaje subterane din Piata Gojdu a ajuns la 35%

1.600 de piloți au fost deja forați dintr-un total de 2.000 necesari pentru realizarea celor cinci pasaje subterane din Piața Gojdu, cel mai mare șantier din Oradea. Dacă constructorul își va menține ritmul și condițiile meteorologice vor permite în continuare derularea lucrărilor, procesul de forare a tuturor piloților ar putea fi finalizat până la sfârșitul acestei luni.

Pe șantier se lucrează și acum cu patru foreze concomitent, stadiul lucrărilor la întreaga lucrare fiind de 35%.

În prezent, muncitorii execută lucrările premergătoare forării piloților rămași, respectiv grinzile de ghidaj necesare.

În paralel, se toarnă radierele la pasajele 3 și 4, urmând ca până la finalul săptămânii viitoare să fie realizate integral. Pentru aceleași obiective au fost executate canalizările pluviale, care au rolul de a evacua apele meteorice din incintele pasajelor. Simultan, pe șantier continuă și lucrările de deviere a utilităților (canalizare menajeră rețele de apă, canalizări pluviale existente, rețele electrice, rețele de fibră optică ș.a.).

Prin realizarea acestor pasaje se dorește fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței. Totodată, se are în vedere sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor și creșterea atractivității transportului public din Oradea.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa I”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Finanțarea nerambursabilă este 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni, valoarea contractului fiind de 85.317.030, 33 lei fără TVA (aproximativ 17,1 mil. euro fără TVA).

Ne găsiți și pe Google News