Foto | Stadiul lucrarilor la parcarea de tip park & ride de langa Catedrala Ortodoxa. Vezi cum va arata in final
Stiri Oradea

Foto | Stadiul lucrarilor la parcarea de tip park & ride de langa Catedrala Ortodoxa. Vezi cum va arata in final

Continuă lucrările la viitoarea parcare de tip park & ride din Piața Emanuil Gojdu, constructorul concentrându-și eforturile, în această perioadă, în zonele mai puțin afectate de prezența vestigiilor arheologice descoperite cu ocazia cercetării arheologice preventive din anii anteriori, respectiv tronsonul P1 (lucrările sunt împărțite în 4 tronsoane).

În ultimele trei luni s-au executat lucrări de infrastructură: fundații – 100%, canalizare pluvială și menajeră – stadiu 90%, suprastructură  – 100% și cofrare planșeu – 5%, umplutură cu balast – 70%, placă de pardoseală parcaj – 50%, relocare rețele de agent termic primar – 100% și relocare canalizare menajeră și pluvială aferente Catedralei Ortodoxe – 90%.

Important de menționat este faptul că lucrările de la parcare sunt corelate cu proiectele ce se desfășoară în vecinătate, respectiv pasajul subteran din Piața Emanuil Gojdu și înlocuirea rețelelor de termoficare.

Totodată, municipiul Oradea a finalizat licitația pentru elaborarea proiectului modificator al cărui concept a fost avizat de comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și execuția lucrărilor care constau în punerea în valoare a vestigiilor descoperite, la structura de rezistență ce trebuie corelată cu modificările ce derivă din golurile aferente vestigiilor și toate relocările de utilități subterane din zona artefactelor: rețele termice primară și secundară, refacerea racordului termic, canalizare pluvială și de apă, devieri de canal menajer.

Lucrările suplimentare vor fi executate de același constructor, SC Construcții Erbașu SA, în baza proiectului modificator elaborat de SC Pro-Arh SRL, arhitect Pafka Ernest.

Vestigiile descoperite vor fi prezentate publicului în forma actuală, descoperită, iar în vecinătate vor fi montate panouri multilingve de informare. De asemenea, zidul ravelinului și contraescarpei vor fi marcate în pardoseala parcajului în demisol și vor fi amplasate panouri de informare cu istoria locului.

Constructorul are termen ferm de finalizare a ambelor lucrări până în luna decembrie 2023. În tot acest timp, executantul a luat măsuri de protejare a vestigiilor, în conformitate cu cerințele legislației specifice pentru monumente și ale Comisiei de Arheologie, prin acoperirea zidurilor de cărămidă și de piatră cu o folie specială.

Reamintim că lucrările inițiale au demarat în luna decembrie 2020, dar imediat după demararea excavațiilor de adâncime, constructorul SC Construcții Erbașu SA a identificat primele vestigii care au necesitat o laborioasă cercetare arheologică preventivă realizată de un colectiv de experți arheologi de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. După modificările rezultate, noua parcare va avea 251 de locuri de parcare.

Randari cu prezentarea proiectului final:

Ne găsiți și pe Google News