FOTO | Scoala din Cabesti, judetul Bihor, una dintre cele mai moderne din Romania
Stiri Bihor Stiri Oradea

FOTO | Scoala din Cabesti, judetul Bihor, una dintre cele mai moderne din Romania

Comuna Cabesti din judetul Bihor are, probabil, una dintre cele mai moderne unitati de invatamant din tara, dar sigur cea mai mai moderna din judetul Bihor.

Scoala din Cabesti, dupa finalizarea lucrarilor de modernizare a devenit un loc unde elevii vor veni cu drag, nu doar datorita amenajarilor exterioare, ci si pentru modernizarea cladirii scolii.

Anul trecut clădirea școlii a fost modernizată în cadrul unui proiect amplu, fiind implementat și conceptul „smart school”, prin care elevii și dascălii beneficiază de tehnologie și softuri pentru educația digitală,” explica primarul Comunei Cabesti, Corina Ene.

Anul acesta a fost amenajată curtea școlii în dorinţa de a creea copiilor un spaţiu în aer liber pe măsura infrastructurii aflate deja la dispoziţia lor în interior.

Este un paradis al copiilor cu jocuri pe asfalt, jucării care îi provoacă la mișcare, loc pentru ore în aer liber sub umbra nucului bătrân, loc pentru cinema în aer liber și o mini grădină japoneză care să-i îndemne pe învăţăcei la aspiraţii înalte!„, explica Corina Ene.

Scoala din Cabesti – aproape trei decenii de educatie  

Şcoala ca instituţie, în comuna Căbești, datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în urma legilor date de cei doi împăraţi Maria Tereza şi Iosif al II-lea. La 12 februarie 1786 şi apoi la 3 aprilie 1788, prin Locotenenţa Domnească, Iosif al II-lea a provocat comitatul Bihor să ia măsuri şi să înfiinţeze şcoli în toate comunele ortodoxe din Bihor.

La 1816 şcoala din Căbeşti este declarată şcoală districtuală fiindu-i anexate 6 sate din apropiere: Roşia, Lazuri, Gurbeşti, Goila, Josani, Sohodol. De educaţia copiilor s-au ocupat o serie de preoţi şi dascăli, care de multe ori erau necalificaţi.

În timp au fost construite  şcoli cu clădiri proprii în toate cele 4 sate ale comunei (Gurbești, Goila, Josani, Sohodol), şcoli care au funcţionat până în 2009, atunci când s-a reorganizat activitatea, rămânând funcționale doar şcolile din Căbeşti şi Sohodol, iar mai apoi doar școala de centru de la Căbești.

Ne găsiți și pe Google News