Miercuri, 13 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat nouă percheziții domiciliare, în municipiul Oradea, județul Bihor, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2023, mai multe persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, toate din județul Bihor, coordonate de un bărbat, de 39 de ani, din Maroc, cu drept de ședere în România, ar fi facilitat trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, înspre Ungaria, pentru mai mulți cetățeni marocani, solicitanți de azil.
Astfel, bărbatul de 39 de ani, lider al grupării, cu sprijinul unei femei, de 34 de ani, din municipiul Oradea, ar fi racolat persoane dispuse să transporte solicitanții de azil, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României înspre țări ale Uniunii Europene.
De asemenea, migranții de origine afro-asiatică ar fi fost adăpostiți, fiindu-le asigurate cazarea și transportul în scopul trecerii frauduloase a frontierei României.
Totodată, fiecare migrant ar fi achitat persoanelor bănuite sume pornind de la 1.000 de euro.
Activitatea ar fi fost organizată pe mai multe paliere, unii transportatori fiind racolați pentru trecerea ilegală a frontierei de stat a României în Ungaria, iar, ulterior, alți transportatori ar fi preluat solicitanții de azil, din Ungaria și i-ar fi transportat în diverse țări ale Uniunii Europene.
Totodată, una dintre persoanele bănuite, apropiată a grupului infracțional, este bănuită că, în cursul anului 2023, ar fi comercializat, atât către membrii grupării, cât și altor persoane, din municipiul Oradea, droguri de risc și mare risc.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a bănuiților, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 596 de grame de pulbere cristalizată, 316 grame de pulbere cristalizată, ambalată în plicuri de câte un gram, 46 de grame de materie vegetală solidificată, 14 sigilii destinate sigilării transportului de mărfuri, 22 de telefoane mobile, două laptop-uri, diverse documente și înscrisuri, precum și 5.920 de euro și 6.400 de lei.
După audierea bănuiților, procurorul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a cinci persoane, iar joi, 14 septembrie, Tribunalul Bihor a dispus față de acestea arestarea preventivă, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Ne găsiți și pe Google News