Șanțul Cetății se va transforma în curând într-o zonă dinamică și animată, în care orădeni de toate vârstele vor avea la dispoziție spații de odihnă și relaxare, zone de joacă pentru cei mici, o suprafață special amenajată pentru spectacole, piese de teatru și cinema în aer liber, dar și o pistă de alergare din zgură realizată perimetral pe toată circumferința parcului.
Consiliul Local a aprobat azi, 28 septembrie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Reactivarea și extinderea parcului din Șanțul Cetății”, amenajarea parcului urmând să fie extinsă în partea dinspre strada Griviței.
„Din punct de vedere al fondului arboricol, amplasamentul din Șanțul Cetății este parcul cu cele mai multe specii, cu cea mai mare diversitate. Acesta cuprinde 59 de specii diferite de arbori și arbuști, respectiv 321 de bucăți, prezenți în grupuri sau plantați în aliniament de-a lungul aleii principale. Arțarul, frasinul și dudul sunt specii predominante. Dintre aceștia, va trebui să intervenim la un număr de 28 arbori, care sunt uscați. De menționat însă că fondul arboricol plantat se va completa cu 104 arbori din speciile salcâm japonez, arbore lalea, arțar. Totodată se vor realiza amenajări floricole cu 3255 exemplare de plante perene, arbuști și graminee”, a explicat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.
Valoarea totală a investiției este de 13.437.379 (inclusiv TVA), termenul de execuție fiind de 6 luni. Proiectantul lucrării este S.C Total Business Land S.RL
Puncte de informare, zone de relaxare, iazuri reabilitate și compoziții vegetale complexe
Astfel, zonele de acces vor fi prevăzute cu puncte de informare, bănci și coșuri de gunoi. O zonă deosebită va fi zona de acces dinspre str. Constantin Dobrogeanu-Gherea (intersecție cu str. Redutei), unde cele două iazuri vor fi reabilitate.
Mobilierul stradal va fi confecționat din cărămidă și va fi tratat împotriva intemperiilor, fiind identic cu cel existent în prezent.
Design-ul spațiilor destinate odihnei şi relaxării va fi unul liber, băncile fiind dispuse liniar sau circular, în funcție de aleea urmată. De jur împrejur, trecătorii vor regăsi compoziții vegetale complexe. În zona destinată relaxării se regăsesc aleile secundare, care vor fi astfel amenajate încât să permită activități de recreere, studiu, citit etc.
Cei mici vor găsi în Șanțul Cetății, în imediata apropiere a zonelor de acces dinspre Calea Clujului, o zonă de joacă special amenajată pentru ei, care este prevăzută cu o suprafață de protecție acoperită cu liant din așchii de lemn.
Zonă de spectacole, teatru și cinema în aer liber
Zona de spectacole, teatru și cinema în aer liber va fi un spațiu amplu care se va desfășura în prelungirea a două dintre bastioanele Cetății.
Aici se va amenaja o scenă în aer liber, care va deservi concerte, proiecții și diverse spectacole. Având în vedere destinația acestei zone, aici se vor regăsi food-truck-urile și toaletele ecologice. Tot aici se vor amenaja trasee botanice cu plante decorative specifice.
Proiectul de modernizare prevede realizarea unui sistem de irigație automatizat care va ajuta la menținerea zonelor verzi.
Prin proiectul de revitalizare s-a studiat o suprafață de 65.637 mp, din care spațiile verzi reprezintă 55.051 mp, pista de alergare – 926 mp, locurile de joacă – aproape 400 mp, scena în aer liber – 132 mp, lacurile – 787 mp, zonele cu piatră cubică – 810 mp, trotuarele pietruite – 4.294 mp , drum pietruit – 649 mp, alei pietruite cca 1000 mp.
Ne găsiți și pe Google News