Foto | Parcarea subterana de langa cetate prinde contur. Vestigiile descoperite acolo vor fi puse in valoare si vizibile publicului
Stiri Oradea

Foto | Parcarea subterana de langa cetate prinde contur. Vestigiile descoperite acolo vor fi puse in valoare si vizibile publicului

Daca duminica primarul Florin Birta anunta ca incepuse pavaraea cu porfir a piatetei din zona Catedralei Ortodoxe, astazi, aflam ca dupa montarea porfirului si finalizarea lucrarilor, spatiul public pietonal rezultat va avea o suprafata de 7.000 mp.

Aceasta zona pietonala face parte din coridorul de mobilitate urbana: Piata unirii – Parcul 1 Decembrie – Cetatea Oradea si va fi amenajata cu mobilier urban corespunzător: corpuri de iluminat, jardiniere, pergole, precum și zone verzi.

Citeste si: A inceput pavarea cu Porfir a piatetei de la Catedrala Ortodoxa din Oradea

Intre timp, lucrarile la parcarea de tip park and ride, de sub spatiul pietonal au ajuns la un stadiu fizic de 43%.

Parcarea subterană va avea o capacitate de 258 de locuri, din care 6 pentru încărcarea mașinilor electrice, 10 pentru persoanele cu dizabilități și 31 pentru motociclete.

Detaliat, stadiul de execuție al parcării se prezintă astfel: fundațiile și stâlpii – 100%, pardoseala – 90%, planșeul – 65%, instalațiile electrice – 25%, rețeaua de apă pluvială – 75%, rețeaua de încălzire cu agent termic – 90%„, explica Primaria Oradea.

Nu au fost uitate nici vestigiile arheologice descoperite la sapataurile efectuate la parcare,iar acestea vor fi puse în valoare și vor putea fi vizitate de public. Astfel, acestea vor fi vizibile atât din zona amenajată pentru parcare a demisolului, cât și din spațiul de deasupra, de la suprafață, prin golurile prevăzute special în planșeu.

Lucrarile la parcarea de tip Park&ride din zona catedralei ortodoxe au demarat in decembrie 2020, iar ele au fost mult intarziate si de vestigiile arheologice descoperite in urma sapaturilor efectuate. Muzeul Tarii Crisurilor a demarat o cercetare arheologica preventiva, iar acest lucru a dus la prelungirea termenelor de executie, dar si la modificarea proiectului initial, pentru a pune in valoare aceste vestigii.

Lucrările sunt executate de S.C Construcții Erbașu împreună cu S.C Simbac și Electrofor și au ca termen de finalizare sfârșitul lunii decembrie a acestui an. Valoarea lucrărilor este de 33.704.700 lei (plus TVA).

Ne găsiți și pe Google News