Foto | Lucrarile la drumul Expres Oradea – A3 au ajuns la un stadiu fizic de 88,3%. Ar putea fi dat in folosinta anul acesta
Stiri Oradea

Foto | Lucrarile la drumul Expres Oradea – A3 au ajuns la un stadiu fizic de 88,3%. Ar putea fi dat in folosinta anul acesta

Oradea ar putea fi, anul acesta, al 3-lea mare oras din Romania, dupa Arad si Timisoara, legat direct de reteaua de autostrazi a Europei, printr-un drum de mare viteza, anunta Secretarul de Stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu.

In acest moment, constructorul Strabag a anuntat ca stadiul lucrarilor pe intregul amplasament a ajuns la un progres fizic de 88,3%, iar daca vremea ii va permite ar putea da in folosinta cei 18,96 de km de drum expres inca de la sfarsitul acestui an.

Ritmul constructorului este unul foarte bun, mobilizarea acestuia pe șantier fiind de 275 muncitori și 182 utilaje, echipamente și camioane.

„Deși termenul contractual de finalizare a lucrărilor este în luna martie 2024, dacă vremea va rămâne favorabilă în continuare, constructorul este mobilizat și asumat să dăm în trafic mai devreme acest drum, la finalul acestui an. Dacă reușesc acest lucru, acesta va fi cel de 𝗮𝗹 𝘁𝗿𝗲𝗶𝗹𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝘂𝘁𝗶𝘃 pe care Strabag îl finalizează mai devreme, după Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei și secțiunea Ungheni – Târgu-Mureș a Autostrăzii A3. De asemenea, există și al patrulea proiect consecutiv, respectiv deschiderea lotului Chețani – Câmpia Turzii de pe A3, în lungime de 15,7 km, cu nouă luni înainte de termen”, explica Irinel Ionel Scriosteanu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lucrarile ce se executa in acest moment sunt:

  • Se află în curs de finalizare așternerea mixturilor asfaltice, până acum fiind așternute 164.000 tone asfalt, reprezentând 91% din întregul corp al drumului. Antreprenorul dispune de propria stație de asfalt în șantier;
  • Sunt în curs de finalizare lucrările la structurile existente pe corpul drumului;
  • Se lucrează la hidroizolația Podului peste Criș și pasajului de la km 1+500 și vor începe lucrările de hidroizolație și la ultimele 4 pasaje;
  • Continuă lucrările hidrotehnice (șanțuri, casiuri, conexiuni casiuri, rigole);
  • Continuă lucrările de instalare a parapetului metalic;
  • Continuă lucrările de iluminat public;
  • Au început lucrările de semnalizare rutieră orizontală și verticală.

Inclusiv presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, anunta inca din luna august ca daca vremea va permite constructorul ar putea finaliza lucrarile pana la sfarsitul anului: „În condițiile în care lucrările se vor derula fără blocaje, deschiderea circulației pe drumul de legătură se va putea face la sfârșitul acestui an. Deschiderea circulației pe acest drum va conecta Oradea cu rețeaua europeană de autostrăzi„.

Drumul Expres Oradea – A3 are o lungime de 18,96 km, intre sensul Giratoriu cu Santandrei si jonctiunea cu A3, 3 noduri rutiere, 9 pasaje, 3 poduri si 31 de podete.

Foto: Irinel Ionel Scriosteanu 

Ne găsiți și pe Google News