FOTO | Ilie Bolojan: Saptamana viitoare toate lucrarile pe tronsonul de centura a Alesdului, dintre Tinăud și Peștiș, vor fi gata
Stiri Bihor

FOTO | Ilie Bolojan: Saptamana viitoare toate lucrarile pe tronsonul de centura a Alesdului, dintre Tinăud și Peștiș, vor fi gata

Presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anuntat in cursul zilei de ieri ca a semnat, la Ministerul Transporturilor, contractul de finanțare pentru varianta de ocolire a orașului Aleșd.

Valoarea totală a contractului este de 120 de milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă este 102 milioane, iar TVA-ul aferent, de 18 milioane, este neeligibil.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat între Compania Națională de Autostrăzi și Consiliul Județean Bihor.

Până acum lucrările executate au fost finanțate din bugetul Ministerului Transporturilor. Sumele achitate constructorilor până acum urmează să fie recuperate din fonduri europene, iar restul de executat va fi decontat în cadrul Programul Operational Infrastructură Mare.

Azi și mâine se toarnă stratul de uzură pe tronsonul dintre Tinăud și Peștiș. Săptămâna viitoare toate lucrările pe acest tronson (inclusiv cele două girații de la capetele acestuia) vor fi gata.

Pe tronsonul de sud, ce ocolește orașul înspre râul Crișul Repede, lucrarile au fost intarziate, pe un tronson de aproximativ 1 km, din cauza unor procese legate de exproprierea terenurilor.

Cu toate acestea edilul judetului sustine ca lucrarile la intreaga centura a Alesdului vor fi finalizate pana la sfarsitul anului.

Lungimea Centurii Aleșd este de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd.

Lucrările sunt executate  de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea totală a investiției este de 74 871 982,59 lei, fără TVA.. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Centura_Alesd_final
Centura_Alesd_final

Ne găsiți și pe Google News