FOTO | Cum va arata Parcul 1 Decembrie dupa modernizare. 183 de arbori si 300 de arbusti ornamentali, in plus si o fantana muzicala arteziana
Stiri Oradea

FOTO | Cum va arata Parcul 1 Decembrie dupa modernizare. 183 de arbori si 300 de arbusti ornamentali, in plus si o fantana muzicala arteziana

Parcul 1 Decembrie din zona centrală a orașului va deveni un spațiu mai atractiv pentru relaxare și petrecerea timpului liber, ca urmare a proiectului de modernizare pregătit de Primăria Oradea.

Consiliul Local a aprobat azi, 30 martie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Modernizare Parc 1 Decembrie”.

În cadrul conferinței de presă de azi, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Adina Popa a prezentat noua configurație a Parcului 1 Decembrie, așa cum este prevăzută aceasta în studiul de fezabilitate: „Din suprafața totală de 7,8 ha a parcului, zona verde amenajată va reprezenta aproape 5 ha. Un punct de atracție îl va reprezenta amfiteatrul vegetal din tisa, care va putea fi utilizat de elevi și profesori pentru activități educative în aer liber. Prin reconfigurarea unor alei secundare se vor amenaja piațete dispuse în zonele din jurul statuii Ostașului Român, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și din spatele Casei de Cultură, unde se va crea o mini-piațetă a monumentului eroilor francezi. Un alt punct de atracție îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și  unde vor fi amplasate busturi similare celui a geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de S-E a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu  zone de fitness și cu mese de șah.

Proiectul vizează înlocuirea structurii pietonale uzate actuale cu piatră de tip porfir. Aleile destinate accesului pentru biciclete, role sau trotinete vor fi finisate cu asfalt.

Totodată, parcul va fi dotat cu un loc nou de joacă, prevăzut cu fântână din pardoseală  (splash-pad).

Modernizarea parcului mai presupune înlocuirea mobilierului urban, introducerea unui sistem nou de irigație, înlocuirea sistemului de iluminat cu unul nou (corpuri de iluminat cu LED), precum și trei grupuri sanitare cu auto-spălare.

Fondul vegetal existent se va completa cu 183 de arbori din speciile castan, arțar roșu, mesteăcan, cedru, ginkgo, liquidambar, arbore de lalele, magnolia, Duglas, pin, brad argintiu, stejar etc. De asemenea, se propune plantarea unui număr de cca. 300 arbuști ornamentali și amenajarea unei suprafețe de 2500 mp cu amestecuri de plante perene.

Valoarea totală a investiției este de 51.295.883 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare este de 16 luni.

Urmează să pregătim proiectul tehnic, estimând că după organizarea procedurii de licitație, cel mai târziu în primăvara anului viitor să înceapă lucrările de modernizare a Parcului 1 Decembrie”, a precizat primarul Florin Birta.

Acesta a amintit apoi proiectele realizate în actuala perioadă de finanțare și obiectivele avute în vedere pentru etapa următoare: „În etapa actuală de finanțare, care se încheie în acest an, am putut accesa fonduri europene pentru transformarea zonelor degradate în parcuri, în zone verzi. Cu titlu de  exemplu putem aminti Parcul Barcăului, Parcul Soarelui, parcul din Ion Bogdan, parcul din Cartierul Grigorescu. Perioada următoare de finanțare ne permite însă să reabilităm parcurile existente și tocmai de aceea pregătim din timp documentațiile necesare reabilitării acestora. Suma pe care o avem disponibilă pe POR este 18,4 milioane euro, cu specificația că se pot depune proiecte pentru încă 10 milioane euro, dacă nu vor fi folosiți toți banii”, a precizat primarul Florin Birta.

Pe amplasamentul parcului 1 Decembrie au fost aprobate anterior amenajarea unei fântâni muzicale ornamentale cu jocuri de apă și lumini, precum și amenajarea unei piste de pumptrack.

Ne găsiți și pe Google News