Foto | Cabana Vadu Crisului aproape de finalizare. Mircea Malan: Dupa un proces de reabilitare dificil, lucrarile au ajuns la 95%
Stiri Bihor

Foto | Cabana Vadu Crisului aproape de finalizare. Mircea Malan: Dupa un proces de reabilitare dificil, lucrarile au ajuns la 95%

Cabana Vadu Crisului. Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Mircea Malan, a anuntat ca lucrarile de reconstructie/restaurare la edificiu au ajuns la 95%.

Cabana Vadu Crisului. „Lucrările de reabilitare a cabanei, un loc de suflet pentru nenumărate generaţii de oameni din județul nostru, au ajuns la 95%„, explica Mircea Malan.

Aflată lângă peștera și cascada de la Vadu Crișului, cabana va fi folosită ca un Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului.

Proiectul actual de restaurare este realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Clădirile vor deveni un centru multifuncțional de promovare și protecție a naturii.


Citeste si: Cabana Vadu Crisului isi va pastra aspectul istoric de la inceputul secolului XX


Cabana Vadu Crisului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin frumsețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii, cum sunt drumețiile, rafting-ul și alpinismul.

Procesul de reabilitate a fost dificil, deoarece toate materialele necesare au trebuit să fie transportate pe calea ferată și ulterior trecute, cu ajutorul unor cabluri aeriene, peste Crișul Repede„, a mai explicat Malan.

Proiectul European ROHU 126 ,,Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare – PRONATURE” este finanțat în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria 2014 – 2020. Obiectivul investiției este ,,Reconstruire Cabana Vadu Crișului pentru realizare Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului”.

Valoarea totală a lucrărilor este de 2,7 mil. lei.

Potrivit studiului istoric, prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.

Ne găsiți și pe Google News