Foto | A fost inaugurat primul incubator de afaceri din Oradea
Stiri Oradea

Foto | A fost inaugurat primul incubator de afaceri din Oradea

Primul incubator de afaceri, denumit „Cresc Oradea Mare”, a fost inaugurat azi, 12 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat primarul Florin Birta, Alina Silaghi, directorul ADLO, Marius Moș, directorul DMPFI și Ramona Irimeș, coordonatorul centrului de afaceri.

Incubatorul funcționează într-o frumoasă clădire, reabilitată și pusă astfel în valoare, cea a fostului Spital de neurologie de pe strada Louis Pasteur.

Având o suprafață de 2.200 mp. incubatorul va găzdui firme din domeniul creativ, precum dezvoltare de software pentru design, creație, animație, dar și alte domenii creative.

„Prin acest proiect a fost reabilitată o clădire emblematică a orașului, o clădire abandonată, al cărei spațiu devine un sprijin pentru firmele din Oradea, pentru start-up-uri. Trebuie înțeles că acest proiect a fost depus spre finanțare europeană, fiind fonduri dedicate doar pentru astfel de incubatoare pe axele de finanțare. Prin urmare, a trebuit să alegem dacă facem acest proiect ori nu îl facem deloc. Valoarea totală a investiției a fost 24 milioane de lei, din care o treime a fost contribuție europeană, iar 2/3 au  fost contribuțiile bugetului local. Le mulțumesc colegilor de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, care s-au ocupat de implementarea proiectului, dar și doamnei Alina Silaghi, director ADLO, care s-a ocupat de selectarea celor peste 20 de firme care funcționează deja aici”, a precizat primarul Florin Birta.

Lucrările au fost finalizate în luna iulie, iar de atunci au fost furnizate dotările de mobilier precum și echipamentele IT. În interior a fost amenajat spațiul de desfășurare a activității de incubare, cuprinzând în total 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spații de lucru în open space, 6 ateliere – spații suport pentru firmele incubate, săli de evenimente și training.

„În 2018 am identificat pentru prima dată posibilitatea realizării unui incubator de afaceri, pentru că parcurile industriale au nevoie de start-up-uri, de companii noi. Incubatorul este o formă prin care sprijinim tinerii întreprinzători. Acesta este gândit ca un centru mult mai complex, la demisol avem ateliere unde putem să facem testări de produse, la parter vom avea și o cafenea, la etaj avem sală de conferință, săli de ședințe, birouri închise, dar și de tip open space”, a spus Alina Silaghi, directorul ADLO.

Participanții selectați vor fi găzduiți în Incubatorul de Afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport, servicii de consultanță și spații pentru birouri. Municipalitatea orădeană își dorește astfel să sprijine firmele nou înființate și pe cele cu un istoric scurt de funcționare – maximum 2 ani, prin servicii suport în afaceri. În acest mod, antreprenorii care au intrat recent pe piață vor fi ajutați să facă față mediului concurențial și să supraviețuiască pe termen lung, ajungând la un nivel de stabilitate și autonomie care să le permită funcționarea pe cont propriu.

Lucrările de reabilitare și de amenajare interioară au fost executate de către S.C Conpila SRL (lider de asociere) și Inselma SRL (asociat). Valoarea totală a proiectului este 24,025,930.99 lei (TVA inclus).

Proiectul „Promovarea antreprenoriatului creativ prin dezvoltarea incubatorului de afaceri: Cresc Oradea Mare”, având cod SMIS 122936, a fost implementat de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională. Finanțarea investiției a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1B Incubatoare de afaceri.

 

 

Ne găsiți și pe Google News