Foto | 900 de elevi din județul Bihor au învățat cum să combată risipa alimentară datorită activităților desfășurate de Banca pentru Alimente Oradea
Educatie

Foto | 900 de elevi din județul Bihor au învățat cum să combată risipa alimentară datorită activităților desfășurate de Banca pentru Alimente Oradea

Proiectul educațional „Consumă sustenabil’’, derulat de Banca pentru Alimente Oradea, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea prin Programul Bursa Talentelor și finanțat de companii din comunitatea locală, a ajuns la final.

În decursul acestui an, campania de conștientizare a risipei alimentare a ajuns la 900 de elevi din județul Bihor și alte câteva zeci de adulți și dascăli, care au învățat care sunt măsurile concrete prin care poate fi diminuată risipa în propriile gospodării.

„Scopul și obiectivele proiectului au fost îndeplinite în totalitate și chiar depășite. Ne-am propus inițial să desfășurăm o campanie educațională de conștientizare a risipei alimentare și măsuri concrete de a o reduce adresată elevilor de liceu din 3 școli din Oradea, unde să contribuim la educarea a 200 de elevi și 20 de cadre didactice. Am reușit însă să ajungem la 5 licee din Oradea, la un număr de 650 de elevi din 23 de clase și 33 de cadre didactice’’, explică Gabriela Vereș, președintele Băncii pentru Alimente Oradea.

În plus, au fost organizate 4 ateliere și 2 evenimente și în mediul rural, în localitățile Tărian, Sânmartin și Paleu și un atelier în Marghita, la care au participat alți 460 de elevi, 14 cadre didactice și 150 de părinți.

„Prin acest proiect am dus informații și aplicații practice legate de reducerea risipei alimentare în gospodării spre un număr total de 1.227 de beneficiari direcți, dintre care 1.030 copii și 197 de adulți, repartizați astfel: 990 de elevi, 40 de copii, 47 de cadre didactice, 150 de adulți (majoritatea parintii copiilor care au participat direct la cele 2 evenimente) din 5 localități din județul Bihor, în perioada aprilie-octombrie 2023’’, mai menționează Gabriela Vereș.

În total, Banca pentru Alimente Oradea a susținut ateliere pentru 37 de clase, majoritatea de liceu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Două evenimente organizate în mediul rural

În data de 26 aprilie, a avut loc, la Casa de Cultură din Tărian, un eveniment educativ, care a avut ca scop crearea unei culturi de conștientizare a risipei alimentare și diminuarea sărăciei în comunitatea locală, la care au participat 100 de persoane. Aici au luat parte și reprezentanți ai autorităților locale și ai altor instituții și parteneri. Tot aici s-a desfășurat și un atelier practic de gătit din alimente salvate de elevi, de la risipă, cu scopul de a conștientiza puterea lor de a acționa în problema risipei alimentare.

În 1 iunie, Banca pentru Alimente Oradea s-a alăturat evenimentului organizat de Primăria comunei Paleu pentru copii, unde a oferit informații despre reducerea risipei și a organizat un joc de memorie tematic dedicat celor mici, în cadrul căruia s-a derulat și o tombolă cu premii. La acest atelier au participat 40 de copii cu vârste cuprinse intre 4 și 12 ani, însotiți de părinți.

Școlile în care a avut loc atelierul „Consumă Sustenabil

Școala Gimnazială nr. 1 Tărian, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Felix’’ Sânmartin, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr’’, Colegiul National „Mihai Eminescu’’ Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, Liceul Tehnologic „Horea’’ Marghita, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, avându-i ca parteneri, după caz, pe Asociația ASA, Primăria comunei Girișu de Criș, Asociația EduBiz, Direcția Județeană pentru Sport si Tineret Bihor și Asociația Cultural Artistică Barcăul.

Despre Banca pentru Alimente Oradea:

Banca pentru Alimente Oradea (BpAO) este o asociație non-profit cu scopul reducerii risipei alimentare și a sărăciei în județele Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare. În doar 3 ani de activitate, BpAO a salvat de la risipă 1.720 de tone de alimente pe care le-a donat asociațiilor și fundațiilor cu programe sociale dedicate beneficiarilor din categorii defavorizate. În prezent sunt susținute 130 de organizații prin care ajutoarele donate lunar ajung la peste 25.000 de persoane în nevoie. 

Ne găsiți și pe Google News