Focar de pesta porcina africana intr-o gospodarie din Satu Mare
National

Focar de pesta porcina africana intr-o gospodarie din Satu Mare

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a confirmat un focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie din comuna Micula, judetul Satu Mare.

DSVSA Satu Mare a fost notificata despre aparitia de cazuri de imbolnavire a unor porci dintr-o gospodarie din comuna Micula, fiind suspecta prezenta pestei porcine africane. Au fost impuse restrictii de miscare a animalelor si au fost prelevate probe pentru analize.

Masurile luate:

  • au fost recoltate probe pentru examene de laborator;
  • au fost impuse restrictii de miscare pentru exploatatia infectata;
  • au fost ucise cele 13 animalele existente in respectiva exploatatie si cadavrele au fost distruse prin incinerare;
  • s-a efectuat dezinfecţia gospodariei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potenţial contaminate;
  • a fost efectuat recensamantul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodariei afectate;
  • au fost stabilite zona de protectie si de supraveghere in jurul focarului, precum si planul de actiune pentru instituirea masurilor specifice de control a bolii;

In data de 14 ianuarie, presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene termenii in care se va adopta decizia privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate. Reamintim ca, in aceasta zona va fi interzisa miscarea suinelor domestice, a produselor si a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare si se realizeaza de catre o echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare, in colaborare cu alte institutii competente ale statului.

loading...