Filarmonica Oradea | „Invitatie la Dans” – concert sustinut de orchestra de coarde a filarmonicii din Oradea
Cultura

Filarmonica Oradea | „Invitatie la Dans” – concert sustinut de orchestra de coarde a filarmonicii din Oradea

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la concertul intitulat Invitație la dans. Acesta face parte din stagiunea de vară INITIO2022 și va avea loc joi, 30 iunie de la ora 20.00 în sala de concerte „Enescu-Bartók”.

Orchestra de coarde a Filarmonicii de Stat Oradea va interpreta patru lucrări cu tematică dansantă, fiecare aparținând unui curent muzical diferit. Prima piesă din program este Air on G de Johann Sebastian Bach, urmată fiind de Divertisment in D, KV 136 de Wolfgang Amadeus Mozart. În ordine cronologică lucrarea următoare este Serenada pentru coarde de Antonín Dvořák, iar concertul se va încheia cu Dansuri populare românești de Belá Bartok.

Air on G (Arie pe Sol) este un aranjament muzical al compozitorului August Willhelmj, după Suita Orchestrală Nr. 3 în Re Major, BWV 1068 de Johann Sebastian Bach. Suita compusă în prima jumătate a secolului XVIII cuprinde o Arie în partea a doua. Aranjamentul diferă de piesa originală, prin faptul că partea viorilor I este transpusă așa încât să poată fi cântată de o singură vioară, doar pe coarda Sol a instrumentului.

Prin denumirea sa, un Divertisment este o piesă de delectare, de amuzament. Divertismentul în Re major, K.136 este una dintre lucrările mozartiene care se cântă fără întrerupere din anul 1772. Acesta a fost caracterizat drept încântător și totuși prea simplu. Se pare totuși că fiecare ascultător sau interpret îi poate descoperi elemente structurale noi, expresii diferite și sonorități particulare, ceea ce îndepărtează simplitatea și descoperă geniul mozartian, atât de apreciat.

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Dvořák este Serenada pentru coarde în Mi Major, Op. 22. În anul 1875, când a fost compusă lucrarea, Antonín Dvořák era încă la început de drum. El a scris-o în doar două săptămâni și premiera a avut loc la 10 decembrie 1876 la Praga, sub conducerea lui Adolf Čech. Cele 5 părți ale Serenadei cuprind stilul cantabil, un vals lent, un fragment umoristic, o parte lirică și un final exuberant.

O citare excelentă a folclorului românesc se regăsește în lucrarea Dansuri populare românești de Bela Bartók. Compozitorul de origine maghiară s-a născut pe teritoriul României de astăzi, în extremitiatea vestică a țării. Din această cauză, el a fost permanent legat de folclorul românesc și mai ales de cel din Transilvania. Cercetând și promovând folclorul, el a compus lucrarea de față, cumulând 6 piese de dans din Transilvania, cântate în mod normal la fluier de către ciobani. Inițial lucrarea a fost dedicată pianului, varianta pentru orchestră mică fiind scrisă ulterior. Cele 6 piese care compun ciclul bartokian sunt: Jocul cu bâtă, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga Românească și Mărunțel.

Dirijorul Cristian Sandu a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar în anul 2004 și-a făcut debutul profesional la Opera Națională Română Cluj. Acesta este specializat în Analiză Muzicală, Muzicologie, Dirijat Coral și Dirijat de Orchestră. Cristian Sandu s-a format sub îndrumarea maeștrilor Victor Dumănescu, Petre Sbârcea și Leonid Korchmar. Afirmarea sa internațională a fost recunoscută odată cu câștigarea Premiului I la Concursul Internațional de Dirijat Orchestră Jeunesses Musicales București, 2010. Dirijorul a obținut doctoratul în muzică cu o lucrare ce vizează stilul verist în evoluția operei și actualmente este lector în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. De asemenea este dirijorul orchestrei Antonin Ciolan și în paralel colaborează cu orchestrele operelor și filarmonicilor din România și din alte țări.

Prețul biletelor:

  • Categoria A: 30 lei
  • Categoria B: 20 lei
  • Categoria C și D: 15 lei
  • Categoria E: 5 lei

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii din strada Moscovei, nr. 5 sau online, aici: https://www.bilete.ro/invitatie-la-dans-initio22/invitatie-la-dans-initio22-30-iun-2022

Din motive obiective, concertul a fost mutat în sala de concerte a Filarmonicii de Stat Oradea, locurile achiziționate înainte de această modificare au fost distribuite la cea mai înaltă categorie de preț.

Ne găsiți și pe Google News