Festivitate de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea (FOTO)
Educatie

Festivitate de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea (FOTO)

Ca de fiecare dată, deschiderea noului an de învăţământ reprezintă un moment de mare bucurie – atât pentru elevii, cât şi pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar bihorean. Astfel, luni dimineață (aproape) toate drumurile au dus la școală – fie ea grădiniță, școală primară sau gimnazială, ori liceu. Aglomerație serioasă, așadar, și la deschiderea noului an școlar la una dintre cele mai mari instituții de învățământ din județul Bihor – Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea. Așa cum se întâmplă la fiecare început de septembrie, curtea renumitului colegiu orădean  s-a umplut de copii, părinți și profesori.

Deschiderea festivă a avut loc la ora 10 și s-a desfășurat în generoasa curte a fostului liceu de filologie-istorie, ”vegheată de la înălțimea zidurilor sale – după cum reliefa directoarea renumitei unități de învățământ bihorean, profesoara Livia Muntean  –  de aproape un secol și jumătate de viață academică și educațională”. De la „micuții“ clasei pregătitoare, continuînd cu prichindeii clasei a V-a, respectiv cu „bobocii“ claselor  a IX-a și terminând cu „experimentații“ elevi ai claselor a XII-a – cu mic, cu mare, învățăceii (unii însoțiți de părinți) au fost întâmpinați de învățătorii, diriginții și profesorii lor, de către conducerea instituţiei de învăţământ (reprezentată de către directoarea Colegiului – Livia Muntean, precum și de cei doi directori adjuncți – Ioan Cadar și Eniko Hochhauser), de reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean – inspectorul școlar prof. Daniela Sopota, respective de către reprezentantul Poliției de proximitate – subinspectorul Ștefan Ghinea – toți aceștia marcând în mod festiv deschiderea oficială a noului an de învăţământ. Au lipsit însă reprezentanții oficialităţilor judeţene şi locale…

După momentul solemn reprezentat de intonarea Imnului Național (moment ce trezește de fiecare dată în fiecare dintre noi un sentiment de dragoste, de devotament față de țară, de mândrie, solidaritate și unitate națională), a urmat un moment de rugăciune și de binecuvântare, rostit de părintele-profesor Ioan Cadar. Doamna inspector Daniela Sopota a dat citire mesajului transmis de către conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor (reprezentat prin inspectorul general Alin Novac Iuhas), iar apoi s-a adresat auditoriului reprezentantul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor . Și cum Colegiul “Eminescu” – care reprezintă o veritabilă miniatură a multiculturalismului, a diversității etnice și confesionale care particularizează orașul Oradea – de un secol și jumătate încoace oferă spațiu academic și de educație atât în limba română, cât și în limba maghiară, a adresat câteva cuvinte în această a doua limbă directoarea adjunctă a liceului – doamna profesor Eniko Hochhauser .

“Curiozitate, emoție, neliniște, nostalgia unei prea scurte vacanțe mari sunt stări pe care le resimțim privindu-vă. Ele compun un vibrant început de an școlar în Colegiul Eminescu” – așa își începea discursul directoarea Livia Muntean. „Vă veți aminti peste ani, atunci când veți povesti copiilor și nepoților voștri, că ați început anii de școală sau cei de licean atunci când țara aceasta împlinea 100 de ani de când i-a cuprins laolaltă pe toți cei care vorbeau aceeași limbă”. “Colegiul nostru urmăreşte păstrarea identităţii sale plecând de la valorile tradiţionale, valorizând şi dezvoltând potenţialul resurselor umane şi materiale, consolidând liceul ca instituţie şi dând şanse egale elevilor pentru integrarea cu succes în învăţământul superior din ţară şi străinătate şi ca viitori cetăţeni activi, demni, creativi, capabili să se adapteze rapid şi eficient într-o societate în continuă schimbare. Astfel școala noastră, prin mediul onest, competitiv și performant pe care vi-l propune, se vrea un altfel de spațiu în care împlinirea de sine a fiecărui tânăr să fie posibilă. Eu vă asigur că profesorii acestui colegiu se vor strădui să transforme informația în cunoaștere, iar cunoașterea în experiență. Vor fi perseverenți pentru că astfel îi vor învăța pe elevii lor să prețuiască viața, speranța, motivația, fermitatea, precum și capacitatea de a depăși orice obstacole și eșecuri. Vă dorim să fiți încrezători, să găsiți la noi mai mult decăt v-ați fi așteptat, dar mai ales – să vă găsiți pe voi înșivă!” – mai spunea în cuvântul său profesoara Livia Muntean.

La finalul ceremoniei – pe fundalul sonor reprezentat de piesele legendarei formații de muzică rock AC/DC (respeonsabil cu sonorizarea evenimentului fiind profesorul Dumitru Chifiriuc – un mare meloman, de altfel…) elevii au intrat la clase; unii dintre ei – bobocii – au fost nerăbdători să-și cunoască noii colegi și profesori, în timp ce alți școlari s-au revăzut în clasele lor cu diriginții și au stabilit împreună un plan „de bătaie” pentru noul an școlar care îi așteaptă.

Mai trebuie spus că acest an școlar va avea 34 de săptămâni (167 de zile de școală în total), cu începere în data de 10 septembrie 2018 și cu finalizarea cursurilor în 14 iunie 2019. Vor fi trei vacanțe – de iarnă (3 săptămâni – între 22 decembrie 2018 și 14 ianuarie 2019), intersemestrială (o săptămînă –  între 2 și 10 februaria 2019) și cea de primăvară (între 20 aprilie și 5 mai 2019). Va urma apoi vacanța de vară – între 15 iunie și 14 septembrie 2019.

Prof. Daniel Topala

Ne găsiți și pe Google News