Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea(FITO), va transforma toamna orădeană într-un anotimp teatral
Evenimente

Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea(FITO), va transforma toamna orădeană într-un anotimp teatral

Teatrul Regina Maria, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea, organizează în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2016 cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea.

Festivalul Internaţional de Teatru este o manifestare culturală teatrală complexă, care cuprinde mai multe secţiuni. Anul acesta sub egida marelui festival, se va desfăşura cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, Concursul de Creaţie Dramatică, o secţiune special dedicată publicul orădean – Mari spectacole invitate şi spectacole de teatru independent.

Selecţia Festivalului de Teatru Scurt (unicul dedicat piesei într-un singur act din ţară) a fost realizată anul acesta de către criticul de teatru Doru Mareş. Cele 16 spectacole care vor concura în cadrul festivalui, vor reuşi cu siguranţă să încânte şi să suprindă prin diversitatea de genuri şi teme. Astfel invităm iubitorii de teatru să se bucure de comediile care au fascinat în ultimul timp publicul, să simtă emoţia dramelor care l-au provocat, să analizeze lucid sau să se lase pierduţi într-o lume onirică. Juriul, format din criticii de teatru Mircea Morariu – preşedintele juriului, Ion Parhon şi regizorul Alexa Visarion, va acorda premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi un premiu special al juriului.

Juriul Concursului de Creaţie Dramatică, format din Elisabeta Pop, Ioan Moldovan şi Victoria Balint, nu a avut avut anul acesta o treabă uşoară, deoarece au fost înscrise în concurs 20 de texte de dramaturgie, dintre care patru au fost selectate pentru finală.

La secţiunea Mari Spectacole, aşa cum am obişnuit publicul orădean în fiecare an, am invitat cele mai bune producţii care s-au montat pe scena teatrului românesc de-a lungul timpului. Spectacole în direcţia de scenă a unor mari regizori români, precum Victor Ioan Frunză şi Alexandru Dabija, vor trasnforma Sala Mare a teatrului într-o adevărată sărbătoare. 

Tradiţia spectacolelor în aer liber continuă şi această ediţie. Piaţa Unirii se va îmbrăca în straie de histrion şi va întâmpina publicul cu o varietate de reprezentaţii teatrale, începând cu comediile muzicale ale Teatrului Regina Maria: Leonce şi Lena şi Îndrăgostiţii din Ancona, care sunt oferite publicului gratuit.

Teatrele independente vor onora scena orădeană cu cele mai extraordinare producţii, pe care le veţi putea admira în Urban Pub şi la Sala Studio Act (Koser), de unde puteţi, de asemenea, procura bilete.

fito

Pentru că am promis o ediţie bogată, pe lângă impresionanta selecţie de spectacole, vă invităm la câteva evenimente conexe care vor întregi cadrul festivalului, începând cu PORTRETUL DE REGIZOR al directorului de scenă Victor Ioan Frunză. Măiestria acestui om de teatru nu poate fi sărbătorită altfel decât prin spectacol şi aplauze, aşa că vă invităm la cele trei mari producţii create la teatre diferite din ţară de către acesta, începând cu DOMNUL JURDAN, premieră a Teatrului Regina Maria cu care se va deschide, de altfel, festivalul.

Un alt important om de teatru care va fi sărbătorit anul acesta în cadrul FITO este criticul de teatru Ion Parhon, care împlineşte 50 de ani de activitate şi frumoasa vârstă de 72 de ani.

O invitaţie adresată tuturor iubitorilor de teatru şi carte, în special celor mai tineri dintre aceştia, o lansează regizorul Alexa Visarion, care va susţine o conferinţă despre statutul şi importanţa actorului, în cadrul căreia va fi lansată la Oradea cartea „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”.

Cele 29 de spectacole care vor transforma toamna orădeană într-un anotimp teatral se vor juca în 8 spaţii diferite, dintre care 7 spectacole la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, 6 la Casa de Cultură a Sindicatelor, 5 la Sala Arcadia, 4 la Scena Mobilă, unul în Urban Pub, 2 la Sala Studio Szigligeti, 2 la Sala Studio Act şi unul la Centrul pentru Promovarea Turismului.

Biletele s-au pus în vânzare la Agentia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00 sau cu o oră înainte de fiecare spectacol. Puteţi achiziţiona bilete şi online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.

Ne găsiți și pe Google News