Festival concurs al Viorii cu Goarnă duminica, 30 iulie 2023, in comuna Rosia din judetul Bihor.
Evenimente

Festival concurs al Viorii cu Goarnă duminica, 30 iulie 2023, in comuna Rosia din judetul Bihor.

Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, organizează duminică, 30 iulie a.c., pe scena amenajată în Comuna Roșia, începând cu ora 13:00, cea de-a zecea ediție a Festivalului-Concurs al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”.

Festivalul-concurs a avut loc pentru prima dată în anul 2013 și este dedicat memoriei lui Dorel Codoban, un meșter și instrumentist renumit al viorii cu goarnă. Începând cu anul 2022, acest instrument a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al României, fiind al zecelea element din lista elementelor de patrimoniu.

În urma preselecției, juriul a decis participarea a 13 concurenți: Ambru Romeo Narcis, Botiș Alex Constantin, Chira Vlad Marian, Cionca Gabriel Dumitru, Cionca Mihai Călin, Cotca Eric Nicolas, Dănuța Fabian Alex, Foghiș Mădălin Vasile, Ghenț Alexandru, Ienciu Rareș Mihai, Junc Andrei Florin, Piko Ramon Tiberiu, Tinca Vlăduț Antonio.

Concursul se adresează tinerilor soliști instrumentiști amatori cu vârste cuprinse între 12 și 50 de ani, dar și meșterilor populari. La concurs pot participa tineri interpreți din Bihor sau din zonele de interferență care îndeplinesc condițiile prevăzute în regulamentul de concurs. Soliștii care au câștigat Marele Premiu sau Premiul I la edițiile anterioare nu mai pot participa la concurs. Probele de concurs constau în două melodii de joc din zona Bihorului: o polcă și un pe picior, iar concurenții sunt acompaniați ritmic (percuție) de către un „dobaș”.

Jurizarea interpreților participanți la concurs se va face luând în considerare calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, prezența scenică și frumusețea și autenticitatea costumului popular. Pe baza punctajului stabilit de juriu, se vor acorda următoarele premii:

Marele Premiu: o vioară cu goarnă

  • Premiul I: 1500 de lei
  • Premiul II: 1000 de lei
  • Premiul III: 800 de lei

Este evident că vioara cu goarnă este un instrument reprezentativ pentru județul Bihor, iar Centrul de Cultură al Județului Bihor consideră că este de o importanță deosebită să promoveze acest instrument și să stimuleze tinerii interpreți prin intermediul unei competiții care să contribuie la conservarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial și material specifice.

Transmiterea meșteșugului către generațiile viitoare este incertă, deoarece cererea pentru astfel de produse muzicale este redusă. Numărul constructorilor și al instrumentiștilor practicanți scade din cauza îmbătrânirii celor care sunt în activitate, regresul fiind evident. Cu toate acestea, reprezentanții viorii cu goarnă nu renunță; din plăcerea proprie și mai ales dintr-o pasiune adânc înrădăcinată pentru instrumentul la care au cântat o viață întreagă, acești oameni păstrează muzica și instrumentele în casele și în sufletele lor, cu respect, în timp ce dezideratul Centrului de Cultură al Județului Bihor este acela de a crea contextul de conservare și promovare a acestei tradiții.

 

Ne găsiți și pe Google News