Fermierii romani isi vor putea asigura apa necesara irigarii terenurilor, datorita unui proiect pilot realizat deja la nivelul judetului Bihor de prefectul Dumitru Tiplea
Prefectura Bihor

Fermierii romani isi vor putea asigura apa necesara irigarii terenurilor, datorita unui proiect pilot realizat deja la nivelul judetului Bihor de prefectul Dumitru Tiplea

In sedinta Colegiului Prefectural al județului Bihor, din aceasta saptamana, Prefectul Tiplea a prezentat un proiect pilot la nivel national, realizat in judetul Bihor la initiativa acestuia, de reprofilare a canalelor de desecare și refacere a capacității de curgere și transport a apei în vederea asigurării unui nivel de apă optim pentru terenurile agricole din amenajările de îmbunătățiri funciare.

Prin demersurile initiate in judetul Bihor s-a avut in vedere schimbarea Regulamentului de exploatare pentru amenajarile de imbunatatiri funciare de desecare, cu scopul de a se putea mentine apa pe canale o perioada de timp cat mai extinsa.

Rolul acestor demersuri este pentru ajuta fermierii prin asigurarea apei necesare irigarii terenurilor„, transmite prefectul Tiplea.

Astfel, am putut inchide stavilarele, fapt care anterior demersurilor noastre nu s-a putut realiza. Consecinta direct este mentinerea apei in canalele de desecare, fermierii avand acces la sursa de apa„, explica reprezentantul ANIF.

Incepand de anul trecut, dar si in prezent, s-au efectuat lucrari de decolmatare pe 52 km de canale, crescand semnificativ volumul de apa care poate fi stocat, volum mult mai mare decat cel prevazut initial in Regulamentul de exploatare. Astfel, situatia prezenta este imbunatatita semnificativ urmare a solutiilor initiate in Bihor.

Mai mult decat atat, urmare a demersurilor realizate de Institutia Prefectului Bihor la nivelul Ministerului Agriculturii, acestia au initiat un proiect de modificare legislativa care va oferi posibilitatea de infiintare a amenajarilor private de irigatii cu statii de pompare, in areale care nu au avut aceste destinatie. S-a creat inclusiv posibilitatea de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru sprijinirea fermierilor care doresc sa faca astfel de investitii„, a conchis ANIF

Prin urmare, ANIF si AFIR, la inititiva Prefectului judetului Bihor, vin in sprijinul fermierilor, creand posibilitatea de infiintare a sistemelor locale de irigatii la nivelul fermei, inclusiv montarea sistemelor de contorizare a apei, constructia si modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigatii.

Ne găsiți și pe Google News