Femeile liberale din Oradea si judetul Bihor au organizat o dezbatere pe tema cancerului la sân și a cancerului de col uterin
Sanatate

Femeile liberale din Oradea si judetul Bihor au organizat o dezbatere pe tema cancerului la sân și a cancerului de col uterin

Cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului la Sân, Organizațiile de femei ale PNL Oradea și PNL Bihor au derulat o serie de acțiuni de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă acest tip de cancer.

În 1 Octombrie între orele 20.00 și 21.00 clădirea Primăriei Oradea a fost iluminată în roz, culoarea simbol a cancerului la sân, iar săptămâna aceasta femeile liberale distribuie în oraș și județ peste 2000 de fluturași informativi, cu care femeile se pot prezenta la consult luna aceasta și cu care primesc gratuitate la mamografie sau ecografie, prin parteneriat cu Centrul medical Transilvania Imagistică Oradea și Spitalul Pelican Oradea, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Ieri, 4 Octombrie de la ora 18.00 în sala mare a Primăriei Oradea a avut loc o dezbatere pe tema cancerului la sân și a cancerului de col uterin, importanța controlului periodic și a prevenției în sănătate. Invitații evenimentului au fost dr. Morvay-Szabo Edina – medic primar, radiodiagnostic și în radioterapie oncologică, dr. Huniadi Anca – medic primar ginecolog, dr. Sabău Diana Claudia – medic specialist oncolog și Sav Monica – psiholog. Medicii de specialitate au vorbit despre importanța prevenției în sănătate, efectuarea de investigații anual, informarea populației, participarea la programele naționale de screening.

S-a discutat despre fapul că în România cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenței, dar și pe primul loc din punct de vedere al mortalității pentru că foarte multe femei nu conștientizează pericolul sau nu ajung la timp la medic ca să se poată vindeca. În România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat și foarte multe nu supravieţuiesc pentru că sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii. 70% din cazurile de cancer la sân sunt descoperite prin autoexaminare. Totuși, nu toți nodulii mamari sunt depistați prin palpare și de aceea se impune consultul periodic la medic. În 98% din cazuri cancerul poate fi vindecat dacă este depistat la timp.

Femeile prezente la eveniment au adresat întrebări și au aflat de la două foste paciente modul în care poți depăși această boală dacă ai fost depistată dar și modul în care ți se schimbă viața. Toate participantele la dezbatere au primit vouchere gratuite pentru efectuarea unui test Babeș Papanicolau pentru screening de cancer de col uterin și premii cu alte servicii medicale gratuite în cadrul unei tombole.                                      

,,Mă bucur că am avut o prezență numeroasă la evenimentul nostru. Asta demonstrează că există o preocupare vizavi de  starea noastră de sănătate. Această acțiune este una de informare dar ne dorim să ajungem la cât mai multe femei care să beneficieze de un consult gratuit la un medic de specialitate și de o mamografie sau ecografie”, a declarat d-na doctor Camelia Buhaș, președinte al OFL Oradea.

loading...