Nemtii de la Pfeifer&Langen, liderii pietei europene de zahar, vor inchide fabrica Zaharul Oradea pana in luna mai a acestui an, pe motiv ca nu este competitiva, aceasta urmand sa intre in conservare, potrivit reprezentantiilor companiei. Ca urmare a acestei decizii, peste 200 de salariati raman fara loc de munca, iar cultivatorii de sfecla de zahar din regiune raman fara piata de desfacere, potrivit zf.ro
Dupa ce se epuizeaza stocurile actuale de zahar Diamant realizate in fabrica din Oradea, piata romaneasca va fi alimentata cu zahar fabricat in Polonia si Germania. In acest sens, nemtii si-au infiitat deja o companie in satul Santion din judetul Bihor, denumita Pfeifer & Langen Romania, care se va ocupa de stocarea, ambalarea si vanzarea zaharului Diamant produs in strainatate.
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, spune ca inchiderea fabricii Zaharul Oradea face parte din strategia nemtilor de la Pfeifer & Langen Romania de a elimina competitia si de a castiga cota de piata.
„Strategia nemtilor este sa cumpere tot ce pot, iar dupa ce isi recupereaza banii, inchid fabrica si isi muta productia unde ii avantajeaza. Prin aceasta metoda elimina concurenta si castiga cota de piata. Nu au vrut sa vanda fabrica cultivatorilor de sfecla, pentru ca nu au nevoie de concurenta in Romania”, a spus presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, care protejeaza interesele salariatilor Zaharul Oradea.
Inchiderea fabricii de la Oradea are un impact negativ si asupra cultivatorilor de sfecla de zahar din Bihor, Satu- Mare, Arad si Timis, producatori agricoli care sunt nevoiti sa se orienteze spre alte culturi.
Fabrica Zaharul Oradea a incheiat anul 2016 cu afaceri de circa 352 mil. lei si a inregistrat o pierdere de 28,6 mil. lei. Compania avea datorii de peste 224 mil. in 2016, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.
Fabricarea zaharului este o industrie in 2016 activau 14 companii cu afaceri cumulate de 1,59 mld. lei, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Principalii competitori ai companiei Zaharul Oradea sunt producatori de zahar Agrana (Austria) Tereos (Franta), Lemarco (Romania-SUA), Bod (Romania) si altii.
Ne găsiți și pe Google News