Expozitie itineranta de arta fotografica “Comorile Romaniei” la Muzeul Cetatii Oradea
Stiri Oradea

Expozitie itineranta de arta fotografica “Comorile Romaniei” la Muzeul Cetatii Oradea

Vernisajul expoziției intinerante de artă fotografică „Comorile României”, în cadrul căreia expune artistul Ilie Tudorel din Baia Mare, va avea loc miercuri, 1 august, în spaţiile expoziţionale ale Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural din Cetatea Oradea.

Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, până în prezent expoziţia fiind expusă în Banat, Bucovina, Maramureş, Oltenia şi Transilvania, în muzee şi alte instituţii de cultură. Expoziţia va putea fi vizitată la Oradea în perioada 1-30 august 2018, în spaţiile expoziţionale ale Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural din Cetatea Oradea.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 1 august 2018, la ora 14.00.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale României, o componentă esenţială a identităţii noastre româneşti.

Uniunea Europeană încurajează iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural şi de aceea anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului  Cultural, prilej cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european comun, desigur cu respectarea diversităţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

Expoziţia de fotografie „Comorile României” prezintă într-un număr de peste 70 de lucrări de artă fotografică înrămate, unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locaţii, monumente sau sit-uri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortăreţe dacice din Munţii Orăştie, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Mănăstirea Hurezi. În imagini mai este prezentat şi patrimoniul natural – locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi ( Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului).

Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt : colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale, ritualul căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.

Pentru a completa imaginea de ansamblu, în cadrul patrimoniului tangibil mai sunt prezentate şi câteva din locaţiile aflate pe lista tentativa (preliminară) UNESCO : bisericile bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, biserica Densuş, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, oraşul istoric Alba Iulia, centrul istoric al oraşului Sibiu, culele din Valahia Mica (Oltenia), Masivele Retezat și Rodnei etc.

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot  fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare. Artistul a fost prezent în 85 de expoziţii de arta fotografică, din care 37 de expoziţii personale şi 48 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Aceasta intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din strainătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă ” acordat de revista „Gazeta de Maramureş “.